Солен кейк с карфиол

Този солен кейк с карфиол е идеален за закуска, обяд и вечеря. Можете да го ядете горещ, студен или на сатйна температура. Можете да го носите за обяд в офиса или за бързо хапване, по време на разходка сред природата. Вкусен и питателен, вижте как да го приготвите.

Брой порции: 6-8

Трудност: 2

Солен кейк с карфиол
 © iStock

Необходими продукти:

  • 1 малка глава карфиол
  • 8 средно големи яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 малка глава лук
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 5 ч.л. зехтин
  • 1 ч.л. сусам
  • 1/2 ч.ч. босилек
  • 50 гр. пармезан или кашкавал

 

Начин на приготвяне:

  1. Накъсайте розичките карфиол и ги сварете за около 15 минути, до омекване, в подсолена вода.
  2. Прецедете, намачкайте с вилица и оставете настрана.
  3. Накълцайте лука на дребно и го запържете в зехтин до златисто.
  4. Междувременно разбийте яйцата, заедно с брашното, бакпулвера, сусама, пармезана (кашкавала), босилека, черния пипер и куркумата.
  5. Добавете карфиола и разбъркайте до хомогенност.
  6. Сложете във форма, която предварително сте намазали с масло и печете до златисто за около 45 минути (или до суха клечка) на 180 градуса.
  7. По желание, малко преди да го извадите от фурната, можете да поръсите с още кашкавал или пармезан.
  8. След като извадите от фурната, оставете за 20 минути да се охлади и сервирайте.

Бележки:

1. Можете да експериментирате с подправките – да добавите или премахнете каквото пожелаете.

2. Кашкавалът/ пармезанът могат да се заменят с друг вид добре узряло сирене.

3. Към сместа можете да добавите варено или печено месо по избор, най-добре пилешко, ако безмесните рецепти не са по ваш вкус.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments