6 причини да спрете да казвате „Аз съм зает“

Психолозите казват, че хората са много по-щастливи, когато в живота им се случват много събития. Но ако активността и заетостта са толкова полезни, защо ние често се чувстваме изтощени и претоварени, а списъка с важните неща, които трябва да свършим, тежи като бреме върху плещите ни?

Може би причината не е само в действията, но и в думите, които ние избираме и които се отразяват негативно върху нашето поведение. Последните проучвания на психологическите аспекти на речта, показват, че думите имат много повече власт, отколкото си мислим.

Ето шест причини, поради които не е за предпочитане да използваме думата „зает“, когато описваме себе си и живота си:

1. Откъсваме вниманието си от настоящия момент
Заетият човек – това е човек, вглъбен в себе си и погълнат от работата. Само с изричането на думата „зает“, такъв човек се лишава от спокойствие. Вместо да се наслаждава на настоящия момент, в главата му започва едно безкрайно превъртане на списъка с нещата, които трябва да свърши.

2. Заетият човек се отделя от другите
„Аз съм твърде зает“ – тази фраза е в състояние да отблъсне другите. Казвайки това, вие като че подчертавате собствената си значимост и с това намеквате, че другите хора разполагат с много време. А понякога това звучи обидно за околните.

3. Това е вашият избор
Когато се оплаквате, че сте заети, това звучи така, сякаш някой Ви е възложил тези неща без Вашето съгласие. Но това не е така. Работите на три места? Ходите на курсове след работа и през почивните дни или пътувате? Това е вашият избор. Задайте си въпроса: „Това така ли трябва да бъде?“ Ако е така, може да сте горди от своя избор. Ако не – променете нещо.

4. В повечето случаи това е скалъпено извинение
Най-често срещаното „извинение“, когато ние не искаме да направим нещо , е да кажем „Зает съм“, „Аз нямам време“. Оказва се, че така по невнимание обиждаме роднини, за които сме винаги „заети“. Вместо това, следващия път трябва да се опитаме да отговорим честно: „Бих искал да Ви видя, но днес искам да си лягам рано“ или просто „Благодаря ти, но не ми се иска“.

5. „Зает съм“ – това не е чувство
Защо на въпроса „Как си?“ ние отговаряме „Зает съм“ или „Имам много работа“ – просто когато казвате „Имам много работа“, мислите, че лицето отсреща може да разбере умората и тревожността Ви. Но това не отразява чувствата Ви и отблъсква.

6. Може лесно да се преформулира
Ако сте свикнали да характеризирате състоянието си с една-единствена дума „зает“ или с „нямам време“, имайте предвид, че тези думи не отразяват цялото добро, което се случва.

Ето защо, ако искате да опишете живота си в една дума, опитайте се да изберете нещо друго.

Вижте още: ЦЕННОТО ВРЕМЕ НА ЗРЕЛОСТТА – МАРИО ДЕ АНДРАДЕ

Powered by Facebook Comments