Сто пъти помогни, ще забравят. Един път откажи, ще запомнят!

Случвало ли ви се е хора, на които сте помагали десетки пъти, да ви се разсърдят, защото веднъж сте отказали да помогнете?

Въпреки че винаги сте се отзовавали на молбите за помощ, това сякаш се приема като даденост. И когато наистина нямате възможност, се сблъсквате с хорското безочие.

Ако тези думи са ви познати, означава, че е време да се научите да казвате „Не!“.

Помислете, преди да се съгласите:
Както не е задължително винаги да сте на разположение, така и имате право да помислите дали ще ви бъде възможно да помогнете. Често се съгласяваме на молбите на приятели и близки от неудобство и се затрудняваме със своите задължения.
Хубаво е да се помага, но когато вие имате нужда от помощ, всички ли се отзовават?

Бъдете наясно с цената, която плащате за всяко „Да!“:
Помислете какво ви коства да казвате „Да!“ всеки път, когато някой ви поиска помощ. Колко време ви отнема това и как се отразява на вашия живот?
Ако ощетявате непрекъснато семейството, работата, личните си занимания, защото искате да сте в помощ на другите, в един момент ще съжалявате.

Покажете разбиране, но откажете твърдо:
Когато не сте в състояние да протегнете ръка на някой в нужда, покажете разбиране, но откажете мило. Обяснете защо не ви е възможно, без да се оправдавате излишно. Това само ще ви накара да се чувствате виновни. Показвайки разбиране на молбата за помощ, вашето „Не!“ звучи по-меко. Може да дадете идея как да бъде решен проблемът по друг начин. И това може да бъде оценено от другата страна.

Това че не помагате всеки път на околните, не ви прави лоши хора. Никой не може да е на разположение на другите абсолютно винаги.

„Научи едно, мое дете: Като си правиш списък с приятели, прави го с молив! Времето ще ти покаже защо.“


Източник: www.lifetime.bg

Powered by Facebook Comments