Сусамов тахан е полезен за стомаха

Сусамов тахан е полезен за стомаха

Сусамов тахан е много полезен за стомашно-чревният тракт. Източни Родопи и по-специално Ивайловград привличат своите гости не само с приказната си природа, но и с едно друго изкушение – тахан. Тук, може да наблюдавате целият процес на производство на тахан.
Сусамовият тахан се получава чрез смилането на семената на едноименното растение сусам. Признат е от медицината, като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 лъжици е отлични средство за профилактика при язва и гастрит. Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено е подходящ за прием от деца за укрепване на организма, при хора с тежки физически натоварвания, както и за жени в напреднала възраст. Тахана е отлична закуска за хора от всяка възраст, които търсят здравословен начин на живот.

Какво съдържа:
·високо качествени мазнини;
·незаменими аминокиселини;
·витамини – Е (който е силен антиоксидант)
·микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий, калций.
Изключително богат на витамини (B1,B2,B6) и калции, почти 5-пъти повече от кравето мляко. В него има незаменими аминокиселини, както и други ценни микроелемнти – силиций, фосфор, мед, магнезий.
Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове, сусамовия тахан не отстъпва по нищо на зехтина.

Рецепти с тахан

Шоколад – Смесвате тахан с мед в съотношение 2:1. Ако имате проблем с гастрит, колит или язвя, препоръчително е да го поемате сутрин на гладно. Ако нямате проблеми, а просто се храните здравословно, това е вкусна закуска. Може да се намаже на филийки подобно на шоколад, но с тази разлика, че ще приемате здравословна храна. Вкусът е….уникален.

Попара – Няколко препечени филийки се правят на хапки и се поставят в купичка, към нея се добавя 1 супена лъжица масло, 2 супени лъжици тахан, сирене и накрая се добавя топъл чай. Тази закуска е в състояние да ви държи сити в дълъг период от време, тъй като сусамът има високо съдържание на въглехидрати.
100 гр. Сусамов тахан снабдява организма с 30 гр. белтъчини, 60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.
Със сусама е свързана арабската приказка “Али Баба и 40-те разбойници”. Беднякът Али Баба случайно чува тайното заклинание, с което разбойниците отварят и затварят пещерата със съкровищата си. На арабски тайната дума била simsim (сусам). Така че заклинанието звучало: “Сусам, отвори се!”

Източник: Бгнау

Кажете ни Какво мислите

0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments