Сушен лук – няколко лесни начина да го направите

Сушен лук – лесен и удобен начин за използване

Понякога, реколтата е твърде много и няма къде да я приберем. Това често се случва с лука. Разбира се, лукът може да се съхранява в торби в мазето, но не винаги се изяжда и се налага да изхвърляме разваленото.

Какво да правите, когато имате много лук и няма къде да го съхранявате? Има добър начин за съхранение – в изсушен вид. Необходимо ви е търпение, тъй като ще трябва да нарежете много лук.

Мнозина ще попитат: “Защо да засаждате много лук, когато можете да си го купите от магазина?” Тези, които поне веднъж са опитали домашен лук или чесън, знаят, че зеленчуците от градината са по-вкусни. Ще добавяте сушен лук през цялата година към ястията си и ще получите отличен вкус.

Как да го сушите?
Има доста начини за сушене. Например, най-често срещаният е сушене на слънце. Разстилате лука, нарязан на пръстени и го оставяте на слънце, докато изсъхне, като го разбърквате периодично.

Вторият начин е във фурната. Сложете лука, нарязан на пръстени в леко отворена фурна за 6 часа на 80 градуса. Може да отнеме малко повече време.

Третият метод е в специална сушилня. В електрическата сушилня лукът се суши на 60 градуса и отнема повече време. След изсушаване лукът може да се смели в блендер. Много е удобно за съхранение. Необходимо е да добавите малко сол към лука на прах, така че да не се образуват бучки. Този прах може да се съхранява в малки буркани. Сушеният лук може да се добавя към салати, кайма, сосове и дори маринати.

Защо сушен?
Често се случва да започнем да готвим и да осъзнаем, че нямаме лук, просто сме забравили да си купим. Сушеният лук веднага ще спаси обяда или вечерята. Големият плюс е, че няма да е необходимо да себели и пържи, просто трябва да го добавите към ястието. Удобно е и за тези, които не обичат да усещат вкуса на лука в устата си. Например, децата често молят да го махате от чинията, но тогава те няма да го виждат.

По този начин винаги ще имате лук под ръка. Сушеният лук заема много малко място и вкусен.

Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments