Съветите на Далай Лама: Как да не се превърнем в токсичен човек

Да спечелите славата на токсичен човек е много лесно, но да се отървете от нея е невероятно трудно. Тъй като не е достатъчно просто да спрете да изглеждате като неприятен човек – трябва напълно да промените мирогледа си.

И кой, ако не Далай Лама знае как да направите това.
За щастие не е нужно да заминавате за Тибет и да медитирате 22 часа на ден – има по-прости начини.

Спазвайте обещанията си
Най-простият и в същото време най-труден за изпълнение съвет. Научете се да не давате обещания, когато ясно знаете, че не можете да ги спазвате. По-добре е да откажете веднага, отколкото да се провалите, когато е обещано. Бъдете честни!

Стойте далеч от други токсични хора
Токсичното мислене е заразително. Освен това не трябва да влизате в общество, където това се счита за норма, дори най-добрият човек ще започне да се променя към по-лошо. Затова си струва да избягвате подобни ситуации, когато е възможно.

Плащайте сметки навреме
Това се отнася не само за сметките за ток, водата и други услуги но и в световен мащаб. Да „плащаш“ добро за добро е важно и трябва да го направите сега, а не да чакате подходящ момент. Бъдете добри и благодарни хора!

Научете се да прощавате
Всички токсични хора са много обидени от живота като цяло и по-специално от хората. Възмущението не е продуктивна емоция. Не мотивира да станете по-добър и да се промените. Затова е по-добре веднага да се отървете от него, веднага щом осъзнаете присъствието му.

Правете това, което харесвате
Да можете да правите това, което харесвате, е прекрасно. Но ако правите нещата, които хората искат, това няма да ви донесе щастие. И това вътрешно противоречие бързо ще ви превърне в токсичен човек, който не разбира защо се държи по този начин.

Научете се да действате навреме
Не бързайте, но не закъснявайте. Много е трудно, но истинско. И си струва да започнете с организирането на собствения си живот. Започнете дневник, научете се целенасочено да следите времето си и да коригирате вашите характеристики и действия.

Посрещнете предизвикателствата лице в лице
Първата стъпка при решаването на всеки проблем е да се признае неговото присъствие. Колкото и да е неприятно. А тогава – намерете начин да се отървете от него. Или се научете как да промените възприятието си, така че проблемът да престане да бъде проблем.

Погрижете се за здравето си
Нашите реакции и емоции не винаги са продиктувани от психиката – понякога баналната физиология е отговорна за тях. Затова преди да работите върху мозъка си, опитайте се да се погрижите за тялото си.


Източник: www.lifetime.bg

Powered by Facebook Comments