Сънят отмива всички токсични отпадъци, които се натрупват в мозъка за един ден

Сънят отмива всички токсични отпадъци, които се натрупват в мозъка за един ден. А той трупа много, повярвайте ми. Помислете: наистина ли искате да оставите всичко там?

Не е нужно да сте професор, за да разберете колко важен е здравият сън. В крайна сметка всеки човек, който по някаква причина не е спал само една нощ и след това е трябвало да издържи цял ден, ще потвърди това!

Учените обаче продължават да изучават съня и да откриват все повече и повече нови допълнения към дългия списък от причини, поради които е важно да спите добре. Постига се много повече от консолидиране на нови знания до освобождаване от болезнени спомени и предотвратяване на конфликти с партньор (представете си, че това е доказан научен факт).

„Автомивка“ за вашия мозък

Научната работа по тази тема, публикувана в списание Science, се основава на по-ранни изследвания, проведени върху мишки. Тогава се предполагаше, че сънят физически премахва токсините, които се натрупват в мозъка при неговото функциониране. Учените се запитаха: случва ли се нещо подобно при хората? Биоинженерът Лора Люис покани група доброволци да участват в експеримент, по време на който те трябваше да спят „под наблюдението“ на ЯМР апарат.

Резултатите от изследването бяха буквално невероятни!

Лора Люис откри, че по време на БДО съня големи и бавни вълни от цереброспинална течност „измиват мозъка“. И показанията на електроенцефалограмата помогнаха да разберем защо това се случва. Факт е, че по време на такъв сън невроните започват да се включват и изключват синхронно. И тъй като всички неврони спират работата си за известно време, те вече не се нуждаят от голямо количество кислород. Това означава, че по-малко кръв ще тече в мозъка. В същото време група учени записаха, че по време на „почивката“ на неутроните цереброспиналната течност навлиза в мозъка, запълвайки останалото пространство.

Накратко, ако оставите настрана сложни научни термини: сънят позволява на мозъка ви да „се изкъпе“. Така всички токсини, които се натрупват там за един ден, се измиват.

Добри новини за хората с болестта на Алцхаймер и лоши за тези, които не получават достатъчно сън.

Откритието на учените е чудесна новина за пациенти с болестта на Алцхаймер, защото може да отвори пътя към нови методи на лечение, насочени към „увеличаване на количеството цереброспинална течност, която мие мозъка“. Възможно е, ако намерим начин да се освободим от всички „боклуци“ в мозъка, тогава това ще бъде истински пробив в науката – не по-малко важно от изобретяването на фармацевтични препарати за болестта на Алцхаймер.

Хората просто трябва да спят спокойно, за да поддържат здравето на мозъка.  Така работи.

Затова следващия път, когато решите да гледате друг епизод от любимия си сериал в един сутрин или решите да прекарате до полунощ на работа, не забравяйте това проучване. Представете си колко „боклук“ се е натрупал в мозъка ви за един ден. Наистина ли искаш той да остане там?

Работата и сериите няма да избягат. На следващия ден можете да правите каквото искате. Но вие имате един мозък. Затова изключете светлините и спете!


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments