Сърцето бие странно

Сърцето бие странно

Сърцето бие странно? То е един от най-важните органи в човека. Ако ви се струва, че сърцето ви е започнало да работи някак странно, може да се притесните, решавайки, че с вас се случва нещо лошо. Най-вероятно изпитвате така наречената “палпитация” – тоест, неприятното усещане за ненормално сърцебиене.
Палпитация означава всяко отклонение от обичайния ритъм: учестяване, аритмия, тежки удари в гърдите.
С други думи, ако изведнъж сте забелязали сърцебиене, вероятно имате палпитация.
Имате ли причина за притеснения?
Отговорът зависи от редица фактори. Палпитацията рядко предвещава сърдечен арест или спиране на сърцето. Но в редки случаи е най-добре да не се изключва и този вариант.

Като начало ще се спрем на причините за сърцебиенето.
Сърцето ни бие в отговор на електрически сигнали, които получава от клъстер от клетки, наречен синусов възел (СА-възел). Възелът е разположен в дясното предсърдие. Ако CA-възелът започне да изпраща несъгласувани електрически сигнали, възниква палпитация на сърцето.
Тези импулси могат да бъдат засегнати от всичко, което повишава нивото на адреналин в организма. Това са фактори, като стрес, панически атаки, кофеин, ТОРС, липса на сън и прием на стимулиращи лекарства. В сърцето има рецептори, които реагират на повишените нива на адреналина.
Освен това, физическата активност или бременността могат да причинят сърцебиене. Това е напълно нормално и безопасно състояние.
Понякога сърцебиенето обаче може да показва наличието на по-сериозен проблем.

Например, сърцебиенето може да бъде нарушено от аритмии – късо съединение в електрическата система на сърцето. Аритмиите могат да причинят сърцебиене, придружено от слабост, замаяност, припадък, задух и болка в гърдите.

Аритмиите не винаги са опасни и могат да бъдат лекувани, но понякога могат да са животозастрашаващи. Ето защо, ако сърцебиенето е придружено от някой от горните симптоми, трябва да се консултирате с лекар.

Палпитацията може също да показва неизправност в някой друг орган – например, щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормоните тироксин и трийодтиронин, които влияят на много системи в организма. Ако имате хипертиреоидизъм (тоест, щитовидната жлеза е твърде активна), излишъкът от тироксин ще ускори метаболизма, което може да доведе до нарушен сърдечен пулс, както и до повишен апетит и внезапна загуба на тегло.

И накрая, сърцебиенето може да бъде причинено от физическа аномалия – например, когато сърцето е по-слабо или по-голямо от нормалното. В този случай няма как да знаете за наличието на такъв проблем, без да сте си направили специфичен физически преглед.

Но дори и когато сърцебиенето не се появява редовно и не е придружено от други симптоми, а вие сте в добро здраве, нищо не ви пречи да отидете на лекар, ако това ви тревожи. В крайна сметка, определено няма да има вреда от физическия преглед. По-добре е да проверите сърцето си и да не се плашите всеки път, когато то започне да подскача в гърдите ви.

Източник: Здравето

Кажете ни Какво мислите

0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments