Съхранение на чесъна – направете го правилно

Съхранение на чесъна – няколко интересни и лесни начина

През втората половина на юли чесънът, който е бил засаден за зимата, трябва да се прибере. А чесънът, който е засаден през пролетта, се прибира в края на август.

Прибира се в топло, сухо и слънчево време. Главите чесън се почистват от почвата и се оставят да изсъхнат в продължение на пет дни или се поставят на един слой в добре проветриво таванско помещение или подслон. Когато чесънът е добре изсушен, вземете остри ножици и отрежете корените на чесъна, оставяйки около 3 милиметра, както и част от стъблото, оставяйки 10 см от главата.

Подготовка за дългосрочно съхранение
Изпечете корените на котлона или със запалка, за да предотвратите покълването му.

Половин литър всяко масло оставете на котлона в продължение на два часа и добавете 10 капки йод. Третирайте чесъна с този разтвор и го изсушите на слънце.

Тези мерки се извършват, когато чесънът е събран при мокро време или е зле изсушен или просто за да се застраховате.

Съхранявайте зимния чесън в помещение, чиято температура е +1 .. + 3 градуса.

Ако сте произвели няколко килограма чесън, можете да го изплетете на плитки и да ги закачите на тавана.

Мрежи
За този метод е необходимо да се запасите с обикновена мрежа за зеленчуци, в която да приберете чесъна и да го окачите на тавана.

Сол
Добре е да съхранявате чесъна в сол, така може да издържи до пролетта. Във всяка дървена, стъклена или пластмасова купа поставете главите чесън, така че да има слой сол с дебелина 2-3 см в долната и горната част на чесъна.

Брашно
Обикновеното пшенично брашно се използва за съхраняване на чесън, то абсорбира излишната влага. Изсипете слой брашно в съд, след това оваляйте всяка глава в брашно, редете ги в този съд, изсипете слой брашно отгоре и покрийте с капак. По този начин чесънът може да се съхранява дълго време.

Люспи от лук
В картонена кутия редете ред чесън, ред лукови люспи, затворете кутията плътно.

Прозрачно фолио
Главите чесън са увити в два слоя фолио.

Пепел
В долната част на картонена кутия изсипете пепел, чийто слой трябва да бъде най-малко 2 см, след това редете ред чесън, след това слой пепел. Покрийте горната част с дебел слой пепел и плътно затворете кутията. Този чесън може да се съхранява дори в кухнята.

Парафин
Купа с парафин се поставя на водна баня и се разтопява до течно състояние, главите се потапят в него, образува се филм на повърхността, който ще предпази чесъна от разваляне.

Стерилни буркани
Обикновените стъклени буркани могат да се използват за съхранение на чесъна. Основното условие е те да са стерилни и сухи.

Платнена чанта
Това може да бъде обикновена ленена чанта. Главите чесън се държат няколко минути в силен физиологичен разтвор преди съхранение, след което се изсушават старателно. Вместо чесън можете да накиснете торбичката в солен разтвор, но трябва да бъде добре изсушена и едва след това да я напълните с чесън. Не е необходимо да я връзвате.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments