Тест с маймуни показа, че средиземноморска диета сваля стреса

Стресът, с който е изпълнено ежедневието на съвременните хора, предразполага организма към много заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, диабет, затлъстяване и др.

Затова учените търсят възможности как хората могат да се справят по-лесно с него.

Направено е проучване, което установява, че има връзки между високия прием на захар, наситени мазнини и високите нива на хормона на стреса (кортизол) в кръвта. Трудно е да се докаже причинно-следствената връзка между диетата и стреса. Влияние оказват и други фактори, като например местоживеене, образование, социално-икономически статус и др. Контролирането на всички тези променливи в сериозно проучване, включващо хора, е почти невъзможно. Затова американски учени извършват сравнение на дългосрочните ефекти на типичната западна диета с тези на средиземноморската върху устойчивостта на стрес при макаци при контролирани експериментални условия.

Те установили, че маймуните на средна възраст, поставени на растителна средиземноморска диета, са по-устойчиви на стрес от тези, които са били на т.нар. западна диета, която съдържа много животински протеини, наситени мазнини, сол и захар. Тяхното проучване е публикувано в списание Neurobiology of Stress, пише Труд.

Изследователите сравняват ефектите от двете диети върху 38 женски макака на средна възраст за период от 31 месеца, което приблизително се равнява на 9 човешки години. Формират експерименталната западна диета, подобна на тази, консумирана от американски жени на средна възраст. Тя съдържала протеини и мазнини главно от животински произход и е била с високо съдържание на сол и ниско съдържание на омега-3 мастни киселини.

Средиземноморската диета включвала протеини и мазнини, получени главно от растения, малко протеини от риба, млечни продукти и високо съдържание на мононенаситени мазнини, получени основно чрез зехтин. Диетата включвала въглехидрати, фибри, по-малко сол и рафинирана захар от западната диета.

И двете диети, използвани в изследването са имали сходно съдържание на калории и холестерол. В хода на експеримента животните, хранещи се по западната диета, консумирали повече храна, натрупвали повече мастна тъкан и имали различен профил на чревните бактерии в сравнение с тези, които са получавали храна по средиземноморската диета. Те също така развили по-голяма инсулинова резистентност и мастна чернодробна болест.

Използвайки познанията за социалната йерархия при макаците, учените ги поставили в условия на стрес. Тези, които били на средиземноморска диета, се оказали по-физиологично устойчиви на предизвикателствата, свързани със стреса. Активността в симпатиковата част на нервната система, която отговаря за реакцията „бий се или бягай“, се оказала по-ниска в сравнение с тази на животните, хранени по западната диета. В състояние на стрес тяхната сърдечна честота се възстановила по-бързо и те произвели по-малко от хормона на стреса (кортизол). Реакциите в симпатиковата част на нервната система се увеличават с напредване на възрастта, но при животните, които са били на средиземноморската диета, те са били забавени. При животните, хранени по западната диета се наблюдава реакция при стрес, която е равнозначна на постоянно включване на паник бутон, което не се отразява добре на здравето.

Изследователи отбелязват, че е възможно все пак при хората да се наблюдават някои различия. Освен това, предстои проучване, което трябва да определи ефектите от начина на хранене върху стресовите реакции на мъжките маймуни.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments