Тънкости при замразяване и размразяване на пилешко месо

Месото е продукт, от който могат да се приготвят много вкусни ястия, но за да бъдат те сочни и ароматни, е необходимо да спазвате някои основни правила. Така например много хора пренебрегват важността от правилното замразяване и размразяване на пилешко месо. Тези на пръв поглед прости манипулации могат сериозно да променят структурата и вкуса на месото, а също така то да стане сухо и жилаво или дори да се развали.

Тънкости при замразяване и размразяване на пилешко месо

Основната грешка при замразяване на месо у дома е размерът на парчето. Много неопитни домакини слагат големи парчета месо във фризера, тоест не го режат на парчета преди това. Така се замразяват първо краищата, след това средата, а в самия край – центърът.

Неравномерното замразяване има разрушителен ефект върху структурата на продукта, а също така и на вкуса. Именно затова, дори и да приготвяте ястието си като топготвачи, месото ще си остане сухо и безвкусно.

Важно е да запомните, че разкъсванията на микротъканите, които възникват по време на замразяване на месо, водят до загуба на неговата сочност. За да не се случи това, продуктът трябва да бъде разделен на малки части.

За да предотвратите появата на бели петна при размразяването на месото, можете да го намажете предварително със зехтин. Имайте предвид обаче, че срокът му на годност е не повече от 3 месеца.

замразяване  на пилешко месо

Шоковото размразяване на пиле също е строго забранено, тоест с помощта на гореща вода. Това ще доведе до загуба на вкуса и соковете на месото при готвене след това. За да предотвратите това, се препоръчва размразяването на пилешките бутчета, крилца или филе да става бавно и постепенно.

За целта прехвърлете пилешкото месо в хладилника на горния рафт (тук е най-подходящата температура). Трябва да лежи на него от 8 до 12 часа (всичко зависи от размера на парчето). След това поставете продукта на средния рафт, а когато пилешкото месо стане меко, можете да го извадите от хладилника и да го поставите на масата. Това е единственият начин да се запази структурата и вкуса на месото.

Спазвайки тези лесни и прости тънкости при размразяване на пиле, вашето пилешко месо ще е винаги сочно, меко и крехко. Тези принципи на размразяване са актуални и за другите видове месо, като особено силно това важи за свинското и говеждото, тъй като при неправилно размразяване те ще станат твърди, жилави и безвкусни.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments