Уроците на Лао Дзъ за духовно съществуване


В буквален превод, Лао Дзъ означава „Стар Учител“. Вярва се, че той е достигнал най-високото ниво на развитие на човешкото съзнание, което е възможно.

Ето нещата, на които той ни учи. Ако търсите отговорите на живота и търсите пътя си, ги прочетете, за да ви напътстват.

Зачитайте всеки живот
Трябва да уважаваме всяка форма на живот. Никое създание не е по-висше от останалите. трябва да обичаме и почитаме както себе си, така и всичко живо около нас. Зависим едни от други, за да оцелеем, затова трябва да проявяваме благодарност, уважение и добрина.

Подхранвайте свещеното
Бъдете който сте, не позволявайте на външни сили да ви променят и не се преструвайте. Не позволявайте на околните да ви казват какво трябва да правите, в какво трябва да вярвате и как трябва да се държите.

Щом сме себе си, можем да започнем да разбираме как да сме щастливи и в мир и ще знаем как да помогнем на други да вървят по своя собствен път. Живейте своята истина и всичко ще си дойде на мястото. Освен това, ще вдъхновите околните също да са себе си.

Бъдете грижовни
В днешния свят това е добродетел, която липсва. Означава да сме мили и да полагаме грижи за другите, да сме внимателни. Това са чувства, които не идват от егоистични подбуди. По-важно е да сме внимателни и мили с чувствата на другите, отколкото да сме прави.

Трябва да проявяваме разбиране към нуждите на околните и да не се опитваме да ги доминираме. Хармонията и балансът са всичко. Много хора правят грешката да мислят, че да си внимателен е същото като да си слаб. Това е абсолютна лъжа. Просто живем с свят, който е пълен с изкуствено надути егота.

Подкрепяйте
Трябва да подкрепяме всяко нещо, което има нужда от подкрепа. Щом започнем от себе си, скоро ще можем да помогнем и на други да намерят житейския си път. Да подкрепяш околните е добродетел, която идва от любов и желание да сме полезни, без да очакваме нещо в замяна. Трябва да даваме повече, отколкото получаваме и отколкото искаме.

Светът, в който живеем, ни казва да сме фокусирани върху себе си, за да сме щастливи. В реалността, много хора не се чувстват радостни, когато живеят по този начин. Истинската радост е в това да си полезен и другите да имат нужда от теб. Само тогава се чувстваш част от нещо по-голямо, живееш в хармония с висшето си „аз“ и ще намериш духовността си.


Източник: www.lifetime.bg

Powered by Facebook Comments