Уртикарията в 10 парещи въпроса

Кожата пари и по нея се появяват червени, релефни петна – ето по какво разпознаваме уртикарията.

Уртикарията в 10 парещи въпроса
 

 

Уртикарията се нарича още копривна треска , защото червените плаки по кожата приличат на тези, които се появяват при докосване до парещите листенца на копривата.

 

1.Кожно заболяване ли е?

Уртикарията се дефинира с група симптоми, които засягат кожата. Червени, добре очертани плаки се появяват на различни места по тялото – по ръцете, краката, торса или лицето. Придружават се от сърбеж и понякога от подуване на засегнатите зони. Началото на този процес се корени в свръхактивността на клетки, наречени мастоцити, които отделят хистамин – именно това вещество причинява неприятните симптоми на уртикарията.

 

2.Често ли се среща?

Всеки пети човек на планетата поне веднъж в живота си страда от уртикария. Най-често тя се появява на възраст между 30 и 50 години, предимно при жените. Децата и възрастните хора също са по-податливи.

 

3. За алергия ли става дума?

Много рядко уртикарията е свързана с алергична реакция. В 95% от случаите причините са други, независимо от факта, че може да се появи подуване, характерно повече за алергията. Колкото по-продължително е заболяването, толкова по-малка е вероятността да е на алергична основа. Когато е причинена от алерген, уртикарията трае няколко часа и е следствие от консумацията на алергизиращи храни /ягоди, морски дарове, сурова риба…/, от приема на някакво лекарство или от ухапване от насекомо. В такива случаи трябва бързо да бъде потърсена медицинска помощ.

 

4. Какви други причини са възможни?

Те са многобройни. Студът, горещината, протъркване или притискане на кожата причиняват така наречената физическа уртикария. Но причините могат да се крият във възпаление в областта уши-нос-гърло, в прекалена умора, прием на аспирин или противовъзпалителни лекарства, проблеми с щитовидната жлеза и някои автоимунни заболявания.

 

5. Как се лекува?

Обикновено лекарят предписва антихистаминови лекарства – по 1-2 хапчета дневно, които облекчават симптомите. Можете да си ги набавите и без рецепта. Тези медикаменти не предизвикват вторични ефекти и могат да бъдат приемани продължително време в случай на хронична уртикария. Те са подходящи също за деца и бременни жени.

 

6.Опасно ли е?

Уртикарията тревожи преди всичко с продължителността си и с подуването на лицето /устните, клепачите, езика/, което предизвиква. Но тя е опасна само ако има алергичен произход. За щастие, тези случаи се срещат рядко. Те изискват незабавна лекарска намеса. Разпознават се по това, че подуването се появява в часа, който следва контакта с определен алерген.

 

7.Колко време трае?

Острата уртикария трае 3-4 дни. Тя е и най-често срещаната форма на заболяването. Хроничната може да продължи от 6 седмици до 2-3 години, но засяга едва 0,5-1% от хората. За нея се предписва продължителен прием на антихистаминови лекарства, които я държат под контрол. Постепенно симптомите отслабват и накрая изчезват.

 

8. Нужни ли са кортикоиди?

Не се препоръчва автоматичният прием на кортикоиди. Тези лекарства са активни едва 4 часа след приема, затова не могат да бъдат спешно решение на проблема. По-бърз ефект имат антихистаминовите медикаменти. Освен това продължителният прием на кортикоиди води до зависимост и многобройни вторични ефекти. При установени случаи на уртикария от алергичен характер е необходимо да имате на разположение адреналин за инжектиране.

 

9. Отключващ фактор ли е стресът?

Възможно е. Стресът благоприятства появата на уртикарията, стимулирайки производството на невротрансмитери, които се фиксират върху мастоцитите. Спортът и йогата са средства за релаксация и се препоръчват за намаляване на симптомите, ако уртикарията е вече факт.

 

10. Съществува ли семейно предразположение?

Най-вероятно да. Уртикарията е по-честа в някои семейства, чиито членове имат атопична кожа, страдат от синузит, астма или екзема.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments