Учени създадоха модел на марсианска почва, за да тестват възможността за отглеждане на растения на Марс

Бъдещите колонизатори на Марс ще се сблъскат с много проблеми. Един от които ще бъде решението на въпроса за осигуляване на експедиции с храна. Колонистите ще трябва да използват ресурсите на Червената планета, тъй като транспортирането на храна или черна почва ще бъде икономически неизгодно и практически невъзможно технически.

Учени от Американския университет в Джордия опитаха да моделират почвата на Марс въз основа на скорошни донни за химичния ѝ състав и концентрацията на повърхностния слой на планетата.

Сега е известно, че марсианската почва съдържа всички основни компоненти, необходими за използването ѝ за селскостопански цели. Това са преди всичко азот, калий и фосфор. Въпреки това науката все още не разполага с абсолютни данни за наличието на вредни токсини в почвата. Не може да определи точната концентрация на нейните хранителни вещества и възможността за използването им за отглеждане на сухоземни растения.

Предвид особеностите на атмосферата на планетата, марсианската почва е твърде твърда и недостатъчно влажна. Следователно, за да се направят оранжерии, ще трябват определени добавки.
В Грузия са разработени 5 стимулатора на реголит и марсиански почви, за да може да се определи продуктивността на марсианската почва и да се вземат мерки за нейното подобряване. Изследването все още е в зародиш. Учените изучават възможността за използване на определени видове бактерии и гъбички като „подобрители“ на марсианската почва. Това ще помогне на човечеството да отглежда растения на Марс.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments