Фокача със смокини и синьо сирене по рецепта на Ели

„Комбинацията от сладко и солено не е любима на всеки, но мисля, че смокините са създадени, за да бъдат поднесени точно по този начин! В сезона им нямаше как да пропусна и да не приготвя нещо с тях.“, това споделя Елица Сърбева от Cake and Pancake. Вижте нейната рецепта:

Фокача със смокини и синьо сирене по рецепта на Ели
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

Необходими продукти:

[1 ч.ч. = 220 мл. вода / 150 г. брашно/ 200 г. захар/ 230 г. масло]

  • 2 ч.л. суха мая;
  • 1 ч.л. кафява захар;
  • 1 1/3 ч.ч. топла вода (не гореща);
  • 2 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1 ч.л. сол;
  • 2-3 големи смокини;
  • Около 30-40 г. синьо сирене по ваш избор;
  • 3-4 с.л. зехтин;

 

Начин на приготвяне:

Пригответе си голяма тава* (моята беше правоъгълна с размер около 30/26см) като застелете хартия за печене на дъното.

*Ако нямате толкова голяма, пригответе половин доза или направете два броя фокача.

  1. В дълбока купа смесете маята, 1/2 ч.ч. от водата, захарта и 1 с.л. от брашното.
  2. Разбъркайте и оставете настрана за около 10 минути, за да се активира маята.
  3. Към маята прибавете останалото брашно, сол и вода и замесете меко тесто.
  4. Намажете друга дълбока купа със зехтина и сложете тестото. Покрийте с прозрачно фолио и оставете за около 2 часа, докато удвои обема си.
  5. Поръсете пекарската хартия в тавата с малко брашно.
  6. Изсипете втасалото тесто и разстелете с ръце.
  7. Оставете за около 30 минути да втаса повторно.
  8. Когато тестото е втасало, направете множество дупки, залейте със зехтин и подредете отгоре парченца синьо сирене и резени смокини.
  9. Печете в предварително загряна фурна на 220С за около 40 минути на горен и долен реотан.
  10. Когато е готова, поръсете с морска сол.

 

Да ви е сладко!

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake

 

фокача със смокини и синьо сирене


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments