Фотофобия – чувствителност към светлината

Какво представлява фотофобията? Какво може да причини фотофобия и има ли лечение за нея? Научете повече за фотофобията, известна още като чувствителност към светлината.

Фотофобия – чувствителност към светлината
 © iStock

Фотофобия е термин, който без проблем може да заменим и с „фоточувствителност“. Фотофобията представлява необичайна и изключително интензивна чувствителност към светлината. Често фотофобията е съпътстващ симптом на мигрената.

В какво се изявява фотофобията?

Хората, страдащи от фотофобия, изпитват силен дискомфорт не само от изкуствената светлина в затворените пространства, но и от по-ярката естествена светлина навън. В по-тежките случаи фотофобията причинява значителна болка, когато човек е изложен на почти всякакъв вид светлина.

Буквално преведено фотофобия означава „страх от светлина“, макар че този проблем не е свързан със страх, а със силна чувствителност към светлината.

Какво причинява фотофобията?

Фотофобията сама по себе си не е заболяване, а симптом на друг здравословен проблем.

Много пъти мигрената може да провокира фотофобия. Ще познаете мигренозния пристъп, който се характеризира със силно главоболие, пулсиране в едната част на главата, а понякога и гадене и повръщане. Около 10% от хората по света страдат от мигрена, като по-често засегнатите са жени.

Добави описание

Мигрена с аура или офталмична, когато главоболието нарушава зрението >>>

Фотофобията с по-голяма чувствителност към светлината би могла да бъде сигнал и за по-сериозни заболявания, свързани с мозъка. Сред тях са: енцефалит, менингит и субарахноидален кръвоизлив. Дори при най-малкото съмнение за подобно заболяване, посетете лекар възможно най-скоро.

Чувствителността към светлината е симптом и на някои здравословни проблеми, засягащи очите: аразия на роговицата, склерит, конюнктивит и синдром на сухото около.

Прочетете повече за конюнктивита тук >>>

Фотофобията може да засегне и някои хора, страдащи от психични заболявания като агорафобия, тревожност, депресия, паническо разстройство и биполярно разстройство.

Как да предотвратите фотофобията?

Въпреки че човек не е в състояние напълно да се защити от фотофобията, все пак има някои полезни съвети, които могат да предотвратят до някаква степен чувствителността към светлината.

  • На първо място трябва да установите откъде идва проблемът. Консултирайте се с лекар и намерете първопричината за фотофобията.
  • Опитвайте се да избягвате нещата, които отключват мигренозни пристъпи.
  • Намалете шансовете да развиете конюнктивит, като поддържате добра хигиена, не пипате очите си с мръсни ръце и не споделяте грима си за очи.
  • Добрата хигиена ще увеличи шансовете ви да се предпазите и от други опасни бактерии.
  • Погрижете се за стабилното си психическо състояние.

Добави описание

След като бъде установена причината за фотофобията и бъде проведено адекватно лечение, чувствителността към светлината трябва да изчезне.

Ако тя е свързана с мигрена, докато трае пристъпът, най-добре ограничете всякакъв достъп до силна светлина, вземете болкоуспокояващо и си почивайте. Фотофобията трябва да премине с отшумяването на мигренозния пристъп.

Прочетете още:

Мигрена по време на бременността

7 съвета, с които ще победите мигрената


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments