Фритюрник с горещ въздух – съвети при готвене

Чували ли сте за фритюрник с горещ въздух? Макар този уред да е отдавна на пазара, популярността му нараства заради възможността да приготвите вкусна храна с малко мазнина. А ето и няколко полезни съвета при готвене с фритюрник с горещ въздух.

Фритюрник с горещ въздух - съвети при готвене
 © iStock

1. Внимавайте къде го оставяте

Макар да го пише в инструкциите, няма как да не отбележим колко важно е къде държите фритюрника с горещ въздух. Когато е включен, трябва да има поне по 10 см. разстояние от него и други уреди, съдове и стената. Никога не слагайте каквото и да било върху фритюрника с горещ въздух.

 

2. Претопляйте храната

Фритюрникът с горещ въздух може да се използва като заместител на микровълновата. Претоплянето на храна в него е дори по-добро, защото запазва сочността. Особено добър е ефектът при пържени храни, защото ги прави отново хрупкави, като е току що са били сготвени.

 

3. Включете го предварително

Включвайте предварително фритюрника с горещ въздух, за да се загрее. Така храната се приготвя по-бързо и става по-вкусна. Повечето уреди имат опция за предварително загряване, но не всички. Ако при вашия няма, просто нагласете желаната температура, изчакайте да я достигне и след около 2 минути сложете храната.

8 съвета, с които ще станете по-добри готвачи >>>

6 полезни кулинарни трика, които всеки трябва да знае >>>

пържени картофки

 

4. Не прекалявайте с мазнината

В началото ще ви е трудно да спазвате тази препоръка. Но трябва да разберете, че при фритюрника с горещ въздух е по-добре да се слага по-малко мазнина. Около 1 с.л. е достатъчна. Най-добре е мазнината ви да е в пулверизатор, за да се разпръсне по-равномерно. Можете да използвате и незалепващ спрей за готвене, макар той все още да се открива трудно по българските магазини.

Незалепващ спрей за готвене – всичко, което трябва да знаете >>>

Златни правила при пържене >>>

 

5. Не препълвайте уреда

Това е най-често допусканата грешка при готвене, независимо дали говорим за фритюрник с горещ въздух, във фурна или на тиган. В желанието си да приключите по-бързо с готвенето, може да се изкушите да натъпчете всичко наведнъж. Препълването на фритюрника с горещ въздух ще доведе до неравномерно сготвяне на храната. Въздухът трябва да има достатъчно пространство да циркулира в уреда, затова се уверете, че не го претъпквате.

 

6. Добавете вода в чекмеджето

Под кошницата на фритюрника с горещ въздух има чекмедже, в което се събират мазнината и соковете от готвенето. Когато готвите нещо мазно (наденица например), добавете малко вода в това чекмедже. Така ще избегнете задимяване на кухнята от изгарящата мазнина.

 

7. Обръщайте храната

Желателно е поне веднъж, по средата на готвенето, да разклатите кошницата или да използвате щипки, за да обърнете храната. Така ще осигурите по-равномерното ѝ сготвяне.

 

8. Почиствайте след всяко готвене

Почиствайте и чекмеджето, и кошницата на фритюрника с горещ въздух след всяко готвене. Любопитен факт е, че можете да използвате уреда за самоподсушаване. Просто след измиване го включете за 3-4 минути.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments