Хора масово поставят къщички за бездомни кучета и котки, за да ги спасят от зимния студ

Много хора поставят къщички за котки или кучета в зелените пространства около блока, под някоя тераса или на друго подобно място. Така животните имат подслон за зимата. Има обаче доста съседи, които се сърдят и дори разрушават подслоните.

От НПО „Сърце за животните“ разбираме, че в София има действащи закони и наредби, които регламентират, че бездомните кастрирани кучета и котки имат право на храна и подслон.

При често срещаната ситуация, когато един човек поставя къща за някоя животинка, а след това някой разярен съсед я премахне, стават скандали. Не всеки е съгласен да се полагат грижи за бездомничетата и често въпросните скандали ескалират на доста високо ниво.

Знайте, че според Закона за защита на животните, няма абсолютно никакъв проблем да се помага на животните. Според член 47 в него, всяко кастрирано животно може да бъде върнато там, откъдето са го взели. Надзора над него преминава в ръцете на граждани, които подписват декларация за изпълнени изисквания. Тези изисквания са, че кучето или котето са кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и с паспорт.

В България има такава програма, която се казва „Кастрирай и върни“.

„Когато кучето е под надзор, то е безопасно. То обитава дадена територия и не скита по улиците. Не се опитва да влезе във входовете на жилищните сгради, което често създава конфликти между живущите“, обясни Ирина Николова от НПО „Дара“.

Приета практика е, къщичките за кучета да се поставят на отдалечение от жилищата места. Често това е в тревни площи. Така няма да пречат на никой. Котешките къщички пък могат да се поставят по дърветата, където животните обичат да се катерят.

Масово поставянето на подслон започва от квартал „Младост“ 1а в София. С времето се разпространява и по други квартали и населени места.

Ощепо темата

„Трябва да има баланс между животните, гражданите и институциите“, категорична е Николова.

Когато отглеждаме бездомни котета и кученца под надзор, това е пример за европейско и хуманно отношение към четириногите ни приятели.

Противно на мнението на много хора, наличието на куче не значи прииждането на още кучета. Ако животното се насели на дадена територия, то ще я пази и няма да допусне други животни на нея. Така популацията на бездомните животни се регулира и разпределя равномерно, завършва Ирина Николова.

Powered by Facebook Comments