Хормоналните лекарства могат да причинят главоболие

Наскоро започнах да пия хормонални хапчета, но впоследствие получих ускорен пулс, задух, безпричинен страх, безпокойство. Казах на гинеколога си за тези симптоми и тя ми отговори, че състоянието ми не е свързано с приема на хормони. Права ли е, или греши?

Десислава Йончева, гр. Кърджали

Назначаването на такива лекарства във всеки случай води до промяна в концентрацията и съотношението на хормоните един към друг. И вие споделяте точно за тези възбудителни реакции в мозъка и хормоналната система, които засягат сърцето, дихателната система, емоционалното състояние.

Хормоните могат да причинят главоболие и нарушения на съня – всякаква дисфункция на нервната система, особено ако човек е предразположен към тях. Ендокринолог гинеколог или компетентен невролог ще подбере подходящите за вас лекарства. За да нормализирате нервната система, не ви препоръчваме да се натоварвате допълнително с още лекарства.

По-добре е да изберете народни средства: чайове от шипка, калина, малини, билкови чайове с мента, маточина, липа, риган, мащерка (тя се използва от незапомнени времена за укрепване на имунитета). Билките могат да се редуват или да се комбинират. Подходящи са таблетките с маточина, а не тинктура с билката. Всичко, което успокоява нервната система, е добро.

Източник: zdrave.to

Powered by Facebook Comments