Храните, които действат противовирусно

Знаете ли, че има над 400 различни вируса, които могат да причинят инфекции, включително обикновена настинка, грип, хепатит, мононуклеоза и други? По време на грипния сезон, както и във връзка с появата на новия COVID-19, е важно да помислите как да увеличите защитните сили на организма.

За щастие има редица антивирусни храни, билки и подправки, които могат да ни помогнат да подобрим защитните сили на организма. В следващите редове вижте храните, действащи противовирусно:

Кисело зеле

Известно ни е, че микроорганизмите и млечната киселина в него допринасят за възстановяването на червата, защото именно там са концентрирани 90% от лимфоидната тъкан – основата на нашия имунитет. Фибрите като четка „измиват“ всички токсини и по-специално токсините от червата. Органичните киселини не само допринасят за развитието и възпроизводството на здрава микрофлора, която предотвратява вирусите и други патогени, но също така активно се бори със свободните радикали.

Лук и чесън

Не забравяйте често да добавяте лук и чесън към храната си. Острата миризма показва наличието на активни вещества – фитонциди, които имат мощна антивирусна, антибактериална и противогъбична активност

Люти чушки

Капсаицинът в състава им активира кръвообращението, втечнява храчките, улеснявайки отделянето им от белите дробове, има пряк антибактериален и антивирусен ефект. Лютите чушки са много добро противоположно средство срещу настинки и вируси. Премахват подуването и секретите в гърлото и носа.

лютите чушки действат противовирусноСвинска мас

Изненадващо, но свинската мас в умерени количества също се противопоставя на развитието на вируси. Тя е отлична противовирусна храна.

Тя стимулира производството на жлъчка, а жлъчката от своя страна има антибактериален, антивирусен ефект, бори се с паразитите и осигурява усвояването на мазнините и мастноразтворимите витамини.

Джинджифил

Джинджифилът е противовирусна храна, която може да се яде под всякаква форма: суров, маринован или изсушен. Фитонцидите и етеричните масла, съдържащи се в джинджифила, действат активно срещу широк спектър от вируси и бактерии, укрепват естествената антимикробна защита на организма.

Черна ряпа

Сокът от черна ряпа поддържа имунната система благодарение на съдържанието на витамини, минерали, аминокиселини, гликозиди, лизозим и фитонциди. Има традиционна рецепта, в която черната ряпа се смесва с мед.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments