Храните, които не трябва да се съхраняват в хладилник

Хладилникът не е най-сигурното място, където трябва да съхраняваме всичките си продукти, защото за някои храни студените температури въобще не са подходящи.

Но това не означава, че ако съхранявате въпросните храни в хладилник, те ще се са опасни за консумация. Просто няма да имат същия вкус и хранителни качества, ако се съхраняват в него.

Основна грешка на много хора е да съхраняват повечето плодове и зеленчуци в хладилника. Напълно излишно е да държите там домати, банани, авокадо, лук, чесън. Да държите сурови картофи в хладилника граничи с лудост.

Сред продуктите и храните, които да не слагате в хладилника, са салатите. Ако от вечеря ви е останала салата, която не искате да хвърляте, не я слагайте в уреда за съхранение на продукти, защото до следващата вечер така и така няма да става за ядене.

Единственото, което ще постигнете, е да умиришете хладилника, особено ако в салатата има лук и чесън. Ако все пак искате да си запазите салатката и смятате, че ще издържи до вечерята на следващия ден, намерете тъмно, хладно и проветриво място.

На вашето внимание представяме храните, които забравете да съхранявате в хладилник.

Олио не се държи в хладилника

Олио

Олиото и другите растителни мазнини като зехтин и кокосово масло не трябва да се съхраняват в хладилник. Ниската температура в домакинския уред не е подходяща за запазването на мазнината в напълно течно състояние. За да имат нормална консистенция, растителните мазнини трябва да се съхраняват при стайна температура.

Кафе

Без значение дали кафето е мляно или е на зърна, мястото му не е в хладилника. Кафето има свойството да абсорбира ароматите на продуктите около себе си и в хладилника за нула време ще загуби неповторимия си мирис и вкус, щом веднъж е отворено. Кафето има и естествена влажност, която се нарушава от ниските температури в хладилника.

Домати

Домати и чесън не се съхраняват в хладилник

Студената температура в хладилника ще превърне доматите в каша, веднага щом ги нарежете. В хладилника текстурата на тези зеленчуци се променя и когато бъдат нарязани, те се превръщат в пихтия.

Чесън

Чесънът не трябва да се съхранява в хладилник, защото плесенясва по-бързо, а след известно време скилидките му стават като от гума. По-неприятното е, че промените при чесъна рядко си личат и ги забелязвате, чак когато го нарежете.

Лук

Лукът, който се държи в хладилник, хваща плесен много по-бързо. Освен това лукът като кафето попива миризмите на продуктите около себе си, като губи собствения си аромат. Лукът не трябва да се съхранява в хладилник и защото изсъхва по-бързо.

Картофи

Бананите не се съхраняват в хладилник

Ниските температури в хладилника унищожават скорбялата в картофите. По тази причина в миксовете от замразени зеленчуци се избягват картофи. Текстурата и вкусът им се изменят в домакинския уред.

Банани

Бананите не трябва да се съхраняват в хладилник, защото ще променят консистенцията и вкуса си. Ако не са узрели добре, ниските температури ще попречат на нормалния процес на зреене.

Мед

Ако съхранявате мед при ниски температури, процесът на кристализация на захарите ще се ускори и след известни време ще стане толкова твърд, че ще е невъзможно да забиете дори лъжица в него.

Пъпеш

Ако пъпешът не е нарязан, трябва да се съхранява на сухо и тъмно място, за да може антиоксидантите в него да се запазят. Нарязаният пъпеш обаче трябва да се съхранява в хладилник, за да не се развали.

Авокадо

Авокадо не се съхранява в хладилник

Ако съхранявате авокадото в хладилник, то видимо ще промени вида си и няма да бъде толкова вкусно. Освен това процесът му на зреене ще бъде спрян от ниските температури.

Хляб

Ниските температури в хладилника правят хляба по-сух, корав и ронлив, защото процесът на стареене на хляба се ускорява. Освен това той поема миризмите на другите продукти в хладилника и след време не е никак приятен за ядене.

Пресни билки и подправки

Пресните билки и подправки също не трябва да се съхраняват в хладилник, защото в домакинския уред те ще загубят специфични си аромат. Билките и подправките трябва да се съхраняват на отворено и проветливо място -далеч от всякакви други миризми.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments