Храните, които ще ни дадат допълнителна енергия

Ако работите много, спортувате, живеете динамичен начин на живот, не е изненадващо, че постоянно се чувствате уморени. Да спиш над осем часа на ден е чудесна идея, но не винаги е възможно. За щастие допълнителна енергия може да се получи от правилната храна (не само кафе). Ето няколко храни за енергия, които ще ви държат будни.

Авокадо

Този плод е богат на пантотенова киселина, която помага на тялото да преобразува храната в енергия. Освен това авокадото съдържа здравословни мазнини (увеличават усвояването на витамините) и диетични фибри (с по-ниски нива на захар).

Банани

Въглехидрати и калий са само част от хранителните вещества в бананите. Особено се препоръчват да се ядат преди тренировка. Калият помага на водата да остане в тялото, въглехидратите осигуряват енергия за спорт, фитонцидите ускоряват възстановяването на мускулната тъкан.

Черен шоколад

Изхвърлете бонбоните, вземете си черен шоколад за следобедна закуска – за предпочитане такъв с повече от 75% какао. Това ще ви даде необходимия тласък на жизненост благодарение на съдържанието на кофеин и теобромин. Той неслучайно е част от препоръчителните храни за енергия.

Пчелен мед
Чай с мед за повече енергия

Той е отличен съюзник в борбата срещу умората и стреса – една лъжица ще ви ободри по-добре от енергийна напитка със съмнителен химичен състав. Медът е ценен източник на антиоксиданти (витамини В и С), както и на минерали и микроелементи (магнезий, калий, мед). Добавете го към натурално кисело мляко за закуска или към следобеден чай.

Ябълки

Те са много богати на пектин – разтворими диетични фибри, които помагат на тялото постепенно да абсорбира енергията и да премахне вредните токсини. За да се справите с глада и да се заредите с енергия през деня, носете в офиса си ябълка.

Портокали

Витамин С, калий и имуноподдържаща фолиева киселина са това, което ни дават тези цитрусови плодове. За да не загубите ценни фибри, по-добре е да не изцеждате портокалов сок, а да ядете целия плод. Гаранция ще победите битката със следобедната дрямка.

Ядки

Суровите несолени ядки са страхотна енергийна храна и също така са идеални за утоляване на глада без неблагоприятни последици за фигурата. Препоръчително е предварително да накиснете ядките във вода. По този начин се увеличава количеството консумирани витамини, разгражда глутена, което улеснява процеса на храносмилане и намалява количеството фитинова киселина, която предотвратява усвояването на основни минерали.

Това за храните, даващи енергия на организма, но не трябва да забравяме и водата, която се грижи за добрата ни хидратация.

Водата е необходима за нормалното функциониране на всички органи и системи на нашето тяло, помага за пренасянето на полезни хранителни вещества и кислород до клетките, а липсата на вода води до умора и гадене.

Дори леката липса на вода в тялото може да забави активността на ензимите, включително тези, отговорни за производството на енергия, което води до чувство на летаргия.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments