Храни, които са източник на витамини от група B

Витамините от група В са група водоразтворими витамини, които играят важна роля в клетъчния метаболизъм. По-рано някои вещества принадлежаха към витамините от група В, но по-късно беше установено, че те се явяват витаминоподобни вещества, които се синтезират в човешкото тяло.

В следващите редове вижте храните, които са източник на витамини от група В:

Витамин В1 – тиамин. Насърчава превръщането на въглехидратите, мазнините и протеините в енергия. Съдържа се в обвивките на зърнените култури, в черния и белия хляб от пълнозърнесто брашно, в зеления грах, в елдата и овесените ядки.

Витамин В2 – рибофлавин. Участва във всички видове метаболитни процеси. Играе особено важна роля за осигуряване на зрителните функции, нормалното състояние на кожата и лигавиците, синтеза на хемоглобина. Храни, които са източник на този витамин от В групата са месни продукти, пилешки яйца, черен дроб, бъбреци, мая, бадеми, гъби, броколи, бяло зеле, елда, рафиниран ориз, тестени изделия, бял хляб.

Витамин В3 – никотинова киселина. Освобождава енергия от всички хранителни вещества, съдържащи калории; синтезира протеини и мазнини. Съдържа се в ръжен хляб, ананас, манго, цвекло, елда, боб, месо, гъби, черен дроб, бъбреци.

Витамин В5 – пантотенова киселина. Участва в синтеза на антитела, ускорява зарастването на рани. Съдържа се в грах, мая, лешници, зелени листни зеленчуци, елда и овесени ядки, карфиол, чесън, бъбреци, сърце, пилешко месо, яйчни жълтъци, мляко, рибен хайвер и също се синтезира в организма от чревната микрофлора.

Храни с витамини от В групата

Витамин В6 – пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. Участва в процесите на въглехидратния метаболизъм, синтеза на хемоглобина и полиненаситени мастни киселини. Регулира дейността на нервната система; регенерация на еритроцитите; образуване на антитела.

Витамин В7 – биотин. Насърчава освобождаването на енергия от съединения, съдържащи калории. Биотинът се съдържа в малки количества във всички храни, но по-голямата част от този витамин се намира в черния дроб, бъбреците, маята, бобовите растения (соя, фъстъци), карфиола, ядките; в по-малка степен се съдържа в домати, спанак, яйца (не сурови), в гъби. Здравата чревна микрофлора синтезира биотин в количество, достатъчно за тялото.

Фолиева киселина. Насърчава образуването на нуклеинови киселини и клетъчното делене; образуването на червени кръвни клетки; развитие на плода; метаболизъм на хомоцистеин; развитие на имунната и кръвоносната система; от съществено значение за растежа.

Този витамин от В групата се съдържа в зеленолистни зеленчуци, в някои цитрусови плодове, в бобови растения, в пълнозърнест хляб, мая, черен дроб, той е част от меда и също се синтезира в организма от чревната микрофлора.

Витамин В12 – цианокобаламин. Насърчава образуването на червени кръвни клетки; растеж и активност.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments