Храни, с които да набавим нужния витамин В12 за деня

Витамин B12 е единствен сред всички витамини, при който има атом кобалт в състава на молекулата му. Кобалтът е от важно значение за метаболитните процеси и е ключов елемент на кобаламина, това е друго име на витамин B12.

В светлината на тези факти става ясно, че витамин В12 е най-сложният от всички витамини, които човекът познава. Важно е да знаете, че за възрастни препоръчителната дневна доза Витамин B12 е 2.4 микрограма.

Дефицитът на B12, дори ако липсва в малки дози, води до малокръвие, постоянна умора, депресивни състояния, мании, а липсата му за дълъг период от време уврежда мозъка и централната нервна система.

Витамин В12

Снимка: 1

Да проследим пътя на производство на витамин B12. Знаем, че кобалт се среща в почвата и водата, но не в чистия си вид, а като съединения. Естествените му съединения са многобройни и се срещат освен в почвата и в скали, растения и соли. Известно е, че за преживните животни е важно да ближат сол и по този начин си набавят кобалт. Чрез специални бактерии в стомаха им кобалтът се превръща във Витамин B12.

По тази причина ценният витамин се намира в редица животински продукти – мляко, говежди черен дроб, червени меса и други. Освен в животински продукти обаче кобаламин можем да си набавим и чрез синтетични храни като зърнените закуски.

Добрата новина е, че на практика предозиране с витамин B12 не може да настъпи, защото той се складира в черния дроб и се използва тогава, когато запасите му по някаква причина намалеят.

С кои храни да си набавим витамин B12 всеки ден

Сред храните, които съдържат най-много витамин B12, се отличават млечните – нискомасленото мляко, йогуртът, изварата, всички видове сирена, особено швейцарското сирене, са богати на витамин В12.

Тъй като в черния дроб се складира кобаламин, животинският черен дроб е отличен източник между животинските хранителни продукти. Говежди или птичи черен дроб е добра идея при приготвяне на дневното меню.

Черният дроб е храна с витамин B12

Мидите са морска храна, която се сочи като най-подходяща като източник на B12. Стридите и рибата, особено скумрия, са много добри храни за набавяне на витамина. Ракообразните също влизат в тази група, не само раците, но също омари и скариди.

Яйцата нямат възможностите на морските дарове да заредят тялото с B12, но все пак съдържат известни количества от него и редовната им консумация през деня добавя положителни точки за тях в списъка на продуктите, подходящи като източници на кобаламин.

Като прибавим соевите продукти и зърнените закуски, ще получим достатъчно възможности да изберем дневното меню, така че да си набавим достатъчно от важния ни витамин.

А B12 предпазва от проблеми със сърцето, намалявайки риска от инфаркт. Забавя стареенето, превенция е срещу рак, пази от когнитивни заболявания, зарежда с енергия и увеличава издръжливостта.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments