Художник рисува любимите книги на хората по фасадата на апартаментите им

Докато много улични художници избират изоставени сгради и стари влакови композиции като платна за своите шедьоври, нидерландският артист Ян Ис Де Ман се насочва към друг маршрут – реализирайки 3D картини си за върху жилищни кооперации. Той има за цел да създаде проекти, с които „всеки може да се идентифицира“, а участието на жителите е най-важно.

Един от проектите си художникът осъществява върху жилищна сграда в Утрехт, Нидерландия. За него Де Ман получава помощта на свой колегата уличен художник, с когото са собственици на студио за татуировки в центъра на града.

„Познавам мнго добре хората, които живеят на приземния етаж на тази сграда. От известно време искат стенопис от мен и ми позволиха да се чувствам свободен в дизайна си, стига да внеса нещо положително в техния квартал. Първата ми идея беше да нарисувам огромна усмивка, защото вярвам, че хората стават по-щастливи, когато всеки ден виждат усмихнато лице, но не почувствах този проект цялостен“.

Затова художникът решава да изобрази нещо лично и определящо всеки обитател по фасадата на апартаментите, като същевременно запази цялостта на стенописа. Де Ман пита всеки жител на сградата коя е любимата му книга и така събира осем езика и различни култури на едно място. По този начин художникът успява да улови духа на жителите и да създаде уникална атмосфера на щастие и обединеност.

Още вдъхновение – в нашата Facebook страница!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments