Чийзкейк с череши от Ели

Вкусна рецепта със сезонни плодове – чийзкейк с череши от Елица Сърбева

Чийзкейк с череши от Ели
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

Необходими продукти за форма с падащи стени с диаметър 20см

 

За основата на чийзкейка:

  • 1 ч.ч. кралски фурми;
  • ~ 1/2 ч.ч. солени крекери по ваш избор;
  • 1 с.л. вода;
  • 2 с.л. меко масло;

За чийзкейка:

  • 350 г. крем сирене;
  • 3 големи яйца;
  • 100 г. заквасена сметана;
  • 2/3 ч.ч. захар;
  • 1 пакетче ванилова захар;

За черешовия сироп:

  • 1 ч.ч. обезкостени череши;
  • 2/3 ч.ч. захар;
  • 2/3 ч.ч. вода;
  • 2 с.л. лимонов сок;
  • 2 с.л. царевично нишесте;

Допълнително за декорация:

  • 1 ч.ч. пресни черешки;

чийзкейк с череши

 

Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрява на 170С.

 

Приготвяне на основата:

  1. Основата приготвяте като обезкостявате фурмите.
  2. Нарязвате ги и ги слагате заедно с останалите продукти в блендер.
  3. Смилате до получаване на хомогенна смес.
  4. Изсипвате я във формата и притискате с ръце, за да я оформите.
  5. Прибирате в хладилник, докато приготвите чийзкейка.

 

Приготвяне на чийзкейка:

  1. В дълбока купа разбивате яйцата със захарта и ваниловата захар за около 4-5 минути.
  2. Към яйчената смес прибавяте крем сиренето и заквасената сметана и разбивате отново до хомогенна смес.
  3. Така получената смес изсипвате върху основата от фурми.
  4. Печете чийзкейка на водна баня за около 40 минути.
  5. Когато е готов, изключете фурната и отворете вратичката, но не изваждайте чийзкейка.
  6. Оставете го вътре поне още 15 минути, за да не се получи рязка промяна в температурата и да “пропадне” в средата.
  7. След като го извадите от фурната, оставете да изстине на стайна температура напълно и приберете в хладилник за няколко часа.

Приготвяне на черешовия сироп:

  1. Сложите всички продукти БЕЗ нишестето и 3 с.л. от водата в касерола и кипнете на силен огън.
  2. Когато заври, намалете огъня и оставете да къкри 4-5 минути.
  3. След това смесете 3-те с.л. вода с нишестето и ги прибавете към сиропа. Разбъркайте и оставете да къкри още 10-15 минути до сгъстяване.
  4. Когато е готов, оставете да изстине напълно.

Сглобяване:

Когато чийзекейкът е бил в хладилник поне няколко часа, а черешовият сироп е изстинал напълно, заливате чийзкейка със сиропа и подреждате отгоре пресни череши.

 

Да ви е сладко!

***** ***** *****

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments