Чревните полипи – често срещани и потенциално опасни

Чревните полипи представляват израстъци, които се формират по лигавицата на дебелото черво. Появяват се при 30 до 50% от възрастното население на индустриалните страни.

Чревните полипи – често срещани и потенциално опасни
 

 

Големината на полипите най-често е няколко милиметра в диаметър, понякога обаче надхвърлят 1 см. Забелязват се при колоноскопия и могат да бъдат три типа: аденомни /в две трети от случаите/, хиперпластични /с големина под 5 мм/ и възпалителни, свързани със заболявания като язвен колит или болестта на Крон.

Обикновено чревните полипи са доброкачествени и не предизвикват никакви симптоми. Все пак премахването им е необходимо като превенция на рака на дебелото черво, тъй като някои полипи от типа аденомни с течение на времето /за около 10 години/ се превръщат в ракови образувания. Колкото по-рано се премахнат, толкова по-добре.

След навършване на 50 години или по-рано, ако в семейството ви има случаи на рак на дебелото черво, лекуващият лекар трябва да прецени какви са рисковите фактори при вас и с каква честота да се правят колоноскопии. Ако нямате фамилна обремененост и първата колоноскопия се окаже нормална, следващата може да се планира за след 5 или 10 години.

 

Какви са симптомите?

По принцип полипите в дебелото черво, особено ако са малки, не предизвикват никакви симптоми, което обяснява голямото значение на колоноскопията. Все пак може да се случи полипите да предизвикат:

 • кървене от ректума
 • кръв в изпражненията
 • промяна в отделителната система – запек или разстройство
 • болки в корема.

 

Рискови фактори

Полипи на дебелото черво може да се появят у всеки човек. Някои рискови фактори играят значителна роля за появата им:

 • възраст над 50 години
 • повишено телесно тегло, затлъстяване
 • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол
 • прекалена консумация на мазни храни и недостатъчна консумация на растителни фибри
 • заседнал начин на живот
 • семейно предразположение
 • хронични възпалителни заболявания на дебелото черво – язвен колит или болестта на Крон.

Основни превантивни мерки

Дневна нужда от фибри

Тялото има нужда от 12 г фибри на всеки 1000 консумирани калории, тоест дневната доза трябва да е около 20-30 грама фибри. Повечето хора обаче консумират  едва около 10 г на ден.

Храни – шампиони на превенцията

Консумацията на кафяв ориз най-малко веднъж седмично намалява риска от развитието на полипи с 40%, на бобови култури три пъти седмично – с 33%. Ако хапваме варени зеленчуци всеки ден, намаляваме опасността с 24%, в сравнение с потребление, по-малко от 3 пъти седмично.

Какви усложнения могат да възникнат при колоноскопията?

Те са сравнително рядко срещани:

 • перфорация на чревната стена
 • кървене, главно при премахване на големи полипи, което обикновено преминава от само себе си, само в много редки случаи се налага хирургическа намеса
 • по изключение е възможно да се появят сърдечносъдови и респираторни проблеми, инфекции.

Всички тези усложнения могат да се появят главно по време на ендоскопията, но също и през следващите няколко дни. Понякога са придружени със силни болки в корема, температура, втрисане.

След 50-годишна възраст /или след 40 години, ако в семейството ви има случаи на рак на дебелото черво/ поговорете с лекаря за вашата първа колоноскопия.

 

Отстраняване на полипите

Повечето полипи могат да бъдат премахнати още по време на колоноскопията с помощта на електрически скалпел. Интервенцията е безболезнена, защото лигавицата на дебелото черво е нечувствителна на допир.

Много по-рядко се налага хирургична операция – само когато полипите са много големи или разположени на недостъпно място. Премахват се по метода на лапароскопията.

 

Чревните полипи са най-разпространени в индустриално развитите страни, където ракът на дебелото черво е трети по честота.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments