Чува ли добре детето? Какво да направите, ако има …

Слухът е сред сетивата, които позволяват на малките деца да се научат да говорят, да четат и да общуват. На как да разберете дали едномесечното бебе или петгодишното дете чуват достатъчно добре? И какво да направите, ако има проблем?

Чува ли добре детето? Какво да направите, ако има проблем?
 

Слухът – врата към говора

Детето, което има нормален слух, се научава да говори без усилие, неусетно. То чува говора на родителите си, на братята и сестрите си и започва да произнася звуци, после да съставя думи и цели фрази. Дори в началото да не разбира това, което чува, детето имитира мелодията му.

При проблеми със слуха се появява забавяне в цялостното му развитие и най-вече в говора. Колкото по-рано се установи забавянето, толкова по-лесно то може да бъде коригирано и да се преодолее рискът от промяна в поведението и самочувствието на детето.

 

Тревожни сигнали

Признаците на слухови проблеми зависят от възрастта на детето.

  • На 3 месеца това са прекалено спокойното поведение, липсата на реакция при шум, бебето не се събужда при шум през нощта.
  • На 6 месеца бебето трябва да се обръща по посока на звука, когато той идва от източник, намиращ се извън зрителното му поле. Ако няма реакция, трябва да се потърси мнението на лекаря.
  • На 12 месеца вече трябва да реагира на името си.
  • На 18 месеца детето казва няколко думи.
  • На2 години трябва да разбира, когато му се говори шепнешком, както и по-сложните фрази.
  • На 3 години говори с дълги изречения.

Сравнявайте поведението на вашето дете с това на неговите връстници. Всяко отклонение, което забележите, може да се дължи на недостатъчно развит слух.

 

Отитът – главният виновник

Най-честата причина за проблемите със слуха е отитът на средното ухо. При децата до 3-годишна възраст това е често срещана диагноза. Става дума за хронично възпаление, което често протича без симптоми. Тъй като детето не изпитва болка, то не се оплаква и заболяването остава незабелязано за родителите. Вредата от него обаче може да бъде много голяма.  От прегледа при ушния лекар бързо става ясно дали детето ви страда от отит или не. Лечението се състои в промивки през носа със солена вода. В повечето случаи това е напълно достатъчно. Ако отитът е по-упорит, се поставя постоянна тръбичка в тъпанчевата мембрана. Добре излекуваният отит няма последствия за слуха на детето.

 

Хиляди други причини

Временно заглъхване на ушите може да се получи от образуването на тапа ушна кал. Не се опитвайте сами да я премахнете, защото рискувате да я вкарате по-дълбоко в ушния канал. Лекарят ще я извади с помощта на дълги пинсети с фини върхове. Ако тапата е прекалено твърда, първо се размеква с помощта на специални капки.
В някои случаи слухът е постоянно нарушен, което се дължи на генетични причини или на усложнения по време на раждането, довели до лишаване на новороденото от кислород. Заболявания по време на бременността също могат да накърнят слуха – рубеола, токсоплазмоза и други инфекциозни болести.

 

_____________________________________________________________
 

ВИЖТЕ какви са симптомите и какво е лечението на тинитус – шум в ушите>>>

ИНТЕРЕСНО: Какъв човек сте според формата на ушите?>>>

Какво не знаете за УШНАТА КАЛ?>>>

Отопластика – корекция на ушите>>>

_____________________________________________________________

 

Слуховият апарат коригира

Дори намаляването на слуха да е постоянно, има какво да се направи. Днес глухотата не е фатално заболяване. При по-леки симптоми специалистите препоръчват поставянето на слухов апарат – електронна кутийка, разположена зад ушната мида, която усилва звука, попадащ в ухото.

При тежко нарушен слух се използват кохлеарни импланти, които стимулират слуховия нерв благодарение на електроди, прикрепени подкожно. Тези импланти се поставят оперативно при децата след навършване на 1 година. Те са много ефикасни и допринасят за това децата със слухови проблеми да водят напълно нормален живот.

 

На помощ идва логопедът

Апаратите са голям напредък в борбата срещу глухотата, но е необходима и намесата на логопед. С него детето ще напредне много бързо в усвояването на думите и словесния израз. В зависимост от тежестта на проблема са нужни от 2 до 4 сеанса седмично.

 

 

Още в родилния дом

В някои европейски страни на родителите се предлага преглед на слуха на новороденото още докато е в родилния дом. При съмнения се прави по-задълбочено изследване преди детето да навърши 3 месеца. Тази инициатива цели съвсем ранно диагностициране и лечение на слуховите проблеми.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments