Швейцарско руло с пълнеж – неустоим десерт

Една рецепта за любителите на сладкишите с крем. Рецепта за швейцарско руло с пълнеж.

Брой порции: 8-10

Трудност: 3

Швейцарско руло с пълнеж - неустоим десерт
 © iStock

Както при всяко руло и тук трябва да следвате някои прости правила, за да сте доволни от крайния резултат.  Най-добре е да печете сместа за рулото в плитка тава с такъв размер, че блатът да е тънък. Винаги навивайте изпечения блат, докато е още топъл – 2-3 минути след изваждането от фурната. Най-добре е да използвате чиста кухненска кърпа за навиването. Винаги оставяйте рулото да се охлади, преди да го намажете с крема. Кремът също трябва да е на стайна температура, за да се размаже равномерно.

 

Продукти:

за рулото:

  • 4 големи яйца
  • 3/4 ч.ч. захар + 1 с.л. (отделно)
  • 60 гр. масло
  • 60 гр. шоколад или шоколадови капки
  • 1 ч.л. разтворимо кафе
  • 2 ванилии
  • 3/4 ч.ч. брашно
  • 1/4 ч.ч. какао на прах (по-добре с по-висока масленост – около 20%)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол

за пълнежа:

  • 250 мл. сладкарска сметана
  • 1/2 ч.ч. нарязани на малки кубчета ягоди (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Включете предварително фурната на 180 градуса. Застелете с хартивя тавичка с приблизителни размери 30 на 40 см. Съвсем леко я намажете с масло
  2. Разделете белтъците и жълтъците в две купи.  1/4 от приготвената захар сложете при белтъците, а останалата при жълтъците
  3. Сложете шоколада и маслото в купичка и разтопете – или в микровълнова, или на водна баня. Добавете кафето и ванилията и оставете настрани, за да се охлажда
  4. В купа смесете брашното, какаото, солта и бакпулвера
  5. Разбийте жълтъците с бъркалка и добавете към тях шоколадовата смес
  6. Разбийте белтъците и захарта с миксер и след като се образуват твърди връхчета, добавете постепенно белтъчната смес към жълтъците и шоколада. Смесете с бъркалка, за да не губите от обема.
  7. Прибавете и сместа от сухите съставки и отново разбъркайте до хомогенност
  8. Печете получената смес за 10-12 минути, до суха клечка
  9. 2-3 минути след като извадите изпечения блат от фурната се подгответе да го навиете с кухненската кърпа. Оставете навитото руло така за около час
  10. Междувременно разбийте сладкарската сметана и нарежете ягодите. Можете да заменуте плодовете според вкуса и сезона
  11. Внимателно развийте рулото и намажете със сметаната, след което го завийте отново
  12. За да е швейцарското руло завършено, може да го полеете с шоколадов ганаш, приготвен от 200 гр. черен шоколад и 160 гр. масло, разтопени на водна баня

 

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments