Ще има извънредно положение в България? Eто новите мерки срещу коронавируса!

Правителството реши да въведе нови мерки в страната заради случаите на коронавирус у нас, които към този момент са 23.  Премиерът Бойко Борисов свика министрите на заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация (СЗО) спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

След близо час и половина от Министерски съвет пуснаха снимки от извънредното заседание.  БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че заразените с коронавирус в България са 23-а души. На 11 март вирусът взе първата си жертва у нас – 66-годишна жена, която издъхна в „Пирогов“.

„Комшиите ни се подиграваха когато още от началото започнахме да въвеждаме извънредни мерки. Ние въведохме мерки, които обаче не оказват резултат в една област – карантината. Днес ни избягаха 14 души. Затова взехме решение от една точка.

Тя е във връзка с разрастващата се епидемия да предложим МС на НС да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус.

  • Да се затворят училища, университети, детски граници, игрални зали и други.
  • МВнР ще актуализират сайта си със забрана за пътувания от България към други страни.
  • А МЗ пък ще каже от кои държави не може да се влиза в България“, каза Борисов.

„Много е тънка границата и трябва да има единствено и само дисциплина. Мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация. Спорът е един – колко твърди да са мерките. Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че ако бюджетът не събира приходи и ако вървим така ще имаме минимум три милиарда загуба. Трябва да можем колкото е възможно по-бързо да излезем от тази ситуация“, предупреди още премиерът.

„Защо не дадат на народа по-евтина храна? Още повече цялата държава не работи. Хубаво, за да спрем заразата затваряме куп неща. Но родителите трябва да работят, за да си хранят децата“, продължи министър-председателят.

„Трябва да има огромна мобилизация. Благодаря на всички доктори, лекари и сестри“, каза още Борисов. „17 дни е заразяването. Един човек контактува с около 800 души. А той може и да не знае, че е болен. Смятайте защо е тази прогресия. Паниката е като никога досега. Масова е! Надявам се всички парламентарни групи да подкрепят предложението ни за извънредно положение“, заяви още Борисов.

„Говорих с руския президент Владимир Путин. Обеща, че ако имат повече респиратори ще ни дадат. Където има ще ги купим веднага“, категорично заяви министър-председателят по повод разговора, който проведе по-рано днес с държавния глава на Русия.

„Трябва да се мобилизираме и да спазваме дисциплина. Тези, които обаче не я спазват, ще дадем възможност на МВР и службите за сигурност да ги намери и да ги задължи да спазват карантината си. Ето това е основата на „извънредното положение“.

Спорихме дали ресторантите и моловете да се затворят. Но има много домакини, които не готвят и са на работа, а семействата им трябва да се нахранят. Нощните клубове, дискотеки и барове трябва да се затворят. Хората там се движат, скачат, потят се и се прегръщат. Последното е хубаво де, но така се разнася заразата.

Ще трябва и да разнасят пенсиите на възрастните хора. Сега е моментът да покажем дали сме патриоти и сме солидарни. Трябва да се погрижим за възрастните хора и социално слабите“, обяви министър-председателят.

„Да беше коронавирусът само в България щяхме да подадем оставка и да си отидем, но това е в целия сват“, категорично заяви Борисов.

Източник: БЛИЦ


Източник: 7kefa.com

Powered by Facebook Comments