Ще провалите успеха си, ако попаднете в тези 5 капана на живота

Тези капани ни карат да възприемаме реалността различно от това, което всъщност е. Успешните хора обаче стават успешни именно защото знаят как да разпознават тези грешки и да ги избягват.

  1. Емоционална рационализация

Често използваме собствените си емоции като потвърждение за истинността или лъжливостта на нещо – и това е умствен капан, в който е много лесно да влезеш.

Например, например: „Чувствам, че идеите ми са безполезни за нищо, така че няма да ги споделя на тази среща.“

  1. Прехвърляне на вина

Ние сме ангажирани с прехвърлянето на вина, когато се опитваме да прехвърлим вината за действия и чувства върху други хора и външни обстоятелства.

В повечето случаи обвиняваме други хора и външни обстоятелства, защото „изравнява нашата самооценка и повишава самочувствието ни, като избягваме осъзнаването на собствените си грешки и недостатъци“, казва професорът по психология Сюзън Уитборн.

Но когато отказваме да поемем отговорност за последствията от собственото си поведение, в същото време губим възможността да научим нещо от грешките си. А способността да извлечете житейски уроци от опита си, дори ако този опит не е съвсем приятен, е много важен за тези, които искат да успеят.

  1. Тенденцията към катастрофален песимизъм

Много от нас попадат в капана на негативен поглед към света, започвайки да очакват от него в бъдеще само нещастия и катастрофи – във всички сфери на живота.

Изследователите са установили, че страхът, особено ирационалният, играе много голяма роля в катастрофалния песимизъм. Психолозите смятат, че подобна мрачна перспектива за живота неизбежно води до повишен стрес, тревожност и дори депресия.

  1. Силно чувство за справедливост

Когато човек е обсебен от силно чувство за справедливост, той искрено вярва, че резултатът от всяка житейска ситуация трябва да се определя само от това, което е честно и справедливо.

Например, ядосвате се, че ваш колега е получил повишение. Оплаквате се на себе си и на всички, които са готови да чуят, че това е нечестно: „Е, заслужила ли е тази промоция? Почти никога не идва да работи навреме и аз работя много по-трудно от нея. “

Но … знаеш ли какво? Най-вероятно многократно сте чували една проста истина: животът далеч не винаги е честен и справедлив.

  1. Персонализация

Персонализацията означава, че приемате всичко, което ви се случва, твърде близо до сърцето ви. Или обвинявате себе си за всичко, което се случва с вас и любимите хора, дори ако това не е напълно логично.

Психолозите вярват, че това може да доведе до чувство на вина, срам и чувство за малоценност. За да се справите с това изкривяване на възприятието, направете крачка назад и се опитайте трезво да прецените каква точно роля сте изиграли в случилото се и дали цялата вина наистина лежи само на вас.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments