Ябълков крамбъл по рецепта на Ели

Вижте интерпретацията на ябълков крамбъл на Елица Сърбева от Cake and Pancake, която и тази седмица ни споделя вкусна есенна рецепта. Ето как да я приготвите:

Ябълков крамбъл по рецепта на Ели
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

„За този десерт може да използвате всякакви ябълки, които имате под ръка, а рецептата позволява да не спазвате с медицинска точност пропорциите, така че забавлявайте се!

Не съм използвала допълнителни подправки, защото ароматът на печена ябълка е напълно достатъчен. Ако използвате кокосова захар или меласа ще подсилите десерта с допълнителен естествен аромат“

 

Необходими продукти:

  • 600 г. ябълки
  • 1/4 ч.ч. ром (може да пропуснете или да замените с уиски или ябълков ликьор)
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 70 г. кафява захар
  • 150 г. меко масло
  • 180 г. пшенично брашно
  • 150 г. фини овесени ядки
  • 150 г. кафява захар (освен тези 70 г. по-горе)

Допълнително:

Сладолед по ваш избор.

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяте си тава за печене с големина около 20 см. в диаметър.
  2. Включвате фурната да загрява на 180С.
  3. Измивате, обелвате и нарязвате ябълките на средно големи парчета.
  4. Слагате парчетата ябълки в дълбока купа.
  5. В отделна купичка изстисквате лимоновия сок, добавяте рома и 70г. захар. Разбърквате добре и изсипвате при парчетата ябълка. Обърквате хубаво и изсипвате в тавата за печене.
  6. В същата дълбока купа, без да я измивате, изсипвате брашното, овесените ядки, останалата (150 г.) кафява захар и разбърквате.
  7. Добавяте мекото масло. Объркайте всичко с ръце до получаване на смес, която наподобява големи маслени трохи. Ако сместа е прекалено суха, прибавете още 1-2 с.л. меко масло.
  8. Изсипете маслените трохи върху ябълките в тавата за печене.
  9. Печете за около 20 минути.

Сервирайте в купичка, докато е още топъл и с топка сладолед.

Не забравяйте да сложите и от соса, великолепен е! 

 

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake

ябълков крамбъл


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments