Ядем два пъти повече месо, отколкото зеленчуци и плодове

iNews/ Радила Радилова

България е на дъното сред страните от Европейския съюз по количеството консумирани плодове и зеленчуци. Това сочат данни от анализ на Евростат за потреблението на тези хранителни продукти в страните на ЕС през 2017 г.

Едва около 37% от българите са консумирали плодове всеки ден, а само 45% от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.

Според данните на Националния статистически институт българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. (по 4 кг месечно) и по 68 кг зеленчуци – по около 6 кг на месец.

Основно е предпочитана консумацията на южни плодове – 14 кг на година, както и на дини и пъпеши – 13 кг, ябълки – 11 кг, грозде – 2 кг, круши – едва 1 кг и др.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите – 20 кг за цялата 2017 г., краставици – 10 кг, пипер – също 10 кг, зеле – 6 кг, друг вид зеленчуци – 13 кг и др.

Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове – най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или агнешко – по 1 кг и др.

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът – по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.


Източник: http://inews.bg

Powered by Facebook Comments