10-годишно момче измина 3000 км, за да види баба си

Едно 10-годишно момче изминава близо 2700 км от Сицилия до Лондон, за да посети баба си по време на пандемията от коронавирус. В пътешествието се включва и баща му, като двамата прекарват по път почти 3 месеца

„Идеята ми хрумна по време на карантината. Реших да посетя баба си, но без да използвам автомобили и самолети“, разказва пред Би Би Си Ромео, пише Ladyzone.bg.

Пътешествието

Ромео и баща му – Фил потеглят от Италия в края на юни. От Сицилия до Неапол се придвижват с ветроходна лодка. Oт Неапол до Рим стигат с велосипеди. След това започва дългият им пешеходен преход, който включва ставане в 4:30 всяка сутрин.

”Губихме се често и попадахме във всякакви приключения. Някои неща се разбрахме никога да не казваме на мама“, казва 11-годишният ентусиаст.

В продължение на 93 дни изминават по 20 км на ден. Нощуват в манастири и общежития.

По време на пътешествието им се налага да опитомят магаре, което да носи багажа им, да се справят с бездомни кучета и диви свине и да спят под звездите. Но без значение колко необичайни ситуации им се случват, те не се отказват.

”Веднъж пренощувахме под гнездо на оси, което не беше добра идея и платихме висока цена за това. Но нито за момент не помислихме да се откажем“ , казва Ромео.

Двамата пътешественици стигат до площад „Трафалгар“, Лондон на 21 септември. А след още няколко дни на задължителна карантина успяват да се съберат със 77-годишната баба Розмари.

“Сега се чувствам уморен като 100-годишен мъж, но беше толкова забавно“, допълва Ромео.

В помощ на бежанците

По време на приключението 10-годишното момче намира много приятели по пътя си, посещава детски мигрантски центрове и се среща с бежанци. Ромео и баща му Фил успяват да наберат значителни сума за благотворителност. Даряват 11 000 паунда във фонд за подпомагане на образованието на бежанци. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на таблети и осигуряване на свободен достъп до интернет за повече деца.

„Знам, че някои деца тук в Палермо са пропуснали цялото обучение по време на карантината. Да можеш да учиш онлайн и да имаш дигитално обучение е важно“, казва Ромео.

На 7 октомври 10-годишното момче и баща му се отправят обратно към Сицилия, където се очаква Ромео да влезе в клас много скоро. 


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments