10 любопитни факта за космическите полети, които със сигурност не знаеш!

Почти всяко момче в своето детство си мечтае да стане астронавт и да покори безкрайното пространство. После децата порастват и мечтите им се променят, някои решават да станат мениджъри, лекари, програмисти, но все пак малък процент от хората постигат това, което искат. Тази публикация ще разкаже за малко известни и любопитни факти, които се случват по време на космическите пътувания.

Вкусовите рецептори се променят. В тялото на астронавтите се случва преразпределение на течността и те могат да игубят вкуса си.

Водата в космоса е оскъсдна „стока“. Ето защо астронавтите трябва драстично да пестят тази ценна течност. Те навлажняват кърпи със специален сапун, който се пени и не изисква изплакване. Те също така мият своите зъби без вода.

В космоса също може човек да си поплачи, но това няма нищо общо със сълзите, които роним на Земята. При микрогравитацията сълзите не текат, а остават залепени за ъглите на очите, докато не бъдат отстранени с ръка или не изсъхнат. Нещо повече натрупаните сълзи водят до неприятни усещания.

Спането в космоса е наистина сложно нещо. Астронавтите са в нулева гравитация, така че при спане се избира позиция и се завръзват, за да не се удрят в предметите около тях. Обикновено имат и свои малки каюти.


Упражненията са толкова важни за космонавта, колкото сънят и храната. Спортът помага да се избегнат сериозни телесни и психологически проблеми. Затова за астронавтите са разработени специална група упражнения, които ще им помогнат да подготвят тялото си за завръщане на Земята.

Докато е в космоса, сърцето на астронавта се променя. Поради безтегловността, формата му става по-заоблена и мускулната маса се губи.

Безтегловността засяга и гръбначния стълб на астронавтите, които се връщат малко по-високи от пътуванията си в космоса. Тези промени в тялото не продължават вечно, щом стъпят на Земята, се подчиняват на законите на гравитацията и всичко връща предишната си форма.

Всеки космически кораб има тоалетна, която може да се използва както от мъже, така и от жени. Те са проектирани да бъдат възможно най-подобни на тези в заведения от по-висок клас. Разликата е, че тук се използва въздушен поток, вместо вода, за да се преместят отпадъците.

Някои астронавти, които са се завърнали от космоса, споделят, че там има специална миризма, подобна на миризмата на барут и метал.

Всички твърди отпадъци се компресират и съхраняват запечатани в найлонови торбички на борда. Когато кацнат обратно на Земята, тогава се изхвърлят. Отпадъчните води, включително урината се държат в специален резервоар, който периодично се изпуска в космоса, защото там всякакъв вид течности се изпаряват.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments