10 навика на будистките монаси и ползите от тях

Вътрешното спокойствие и фокусирането изцяло в настоящия момент са две от основните философии в будизма. Пътят към спокойствието и фокусът не е лесен, но пък си струва усилията. 10 навика на будистките монаси ще ви помогнат да живеете един по-осъзнат и хармоничен живот.

iStock
iStock

В неспокойните и бързо променящи се времена, в които живеем, всеки от нас се нуждае от механизъм, с чиято помощ да устои на стреса. Будизмът насърчава вътрешния мир, спокойствието и отдадеността към настоящия момент. Благодарение на определени свои навици, будистките монаси успяват да са винаги спокойни, без значение от обстоятелствата.

Вижте 10 навика на будистките монаси и ползите от тях. Заслужава си да опитате да ги внедрите в ежедневието си. Изискват се усилия и време, но си заслужава. Дори следването на само няколко навика на будистките монаси ще направи положителна промяна във вашия живот.

Фокусират се само върху едно нещо

Този навик на будистките монаси може да изглежда контрапродуктивен за много хора, които умеят да балансират няколко задачи едновременно. Според теорията на будизма обаче съсредоточаването върху само едно нещо в даден момент ще ви помогне да вложите повече качество в него и да получите по-добър резултат.

Добави описание

Потапят се изцяло в настоящия момент

За да направите нещо както трябва, е необходимо изцяло да се съсредоточите върху настоящия момент. Опитайте се да работите върху концентрацията си и да я тренирате всеки ден. Не мислете за нищо друго, не се поддавайте на тревогата. Не си ли струва да опитате?

Обръщат внимание на вътрешното си състояние и психическо здраве

Понякога човек се нуждае от момент, в който да спре и да остане сам със себе си. Да разбере от какво наистина има нужда, за да се чувства добре и да постигне вътрешен баланс. Открадвайте своите мигове, в които да оставате сами, независимо колко напрегнато и натоварено ежедневие имате. Всъщност именно в тези случаи е особено необходимо да помислите за своето психическо здраве.

Ом – свещената мантра >>>

Добави описание

Не се измъчват заради неща, върху които нямат контрол

Макар да ни се иска да имаме контрол над всичко в живота си, уви, това няма как да стане. Будистките монаси осъзнават непостоянството на всичко около себе си и приемат, че нещата трябва да следват своя естествен път. Тази философия ще ви помогне да не се тормозите за нещата, които не може да контролирате. Когато няма как да повлияете на събитието, има как да повлияете върху начина, по който вие реагирате на него.

Не трупат ненужни неща

Не попадайте в капана на трупане на много вещи и твърде голямото привързване към тях. Много хора купуват твърде много неща, повече, отколкото са им необходимо. Свръхконсуматорството е вредно според будистката философия. То предизвиква единствено поток от безкрайни желания, които в крайна сметка не придават истински смисъл на живота. Съсредоточавайте се само върху това, от което имате нужда и бъдете благодарни за всичко, което притежавате.

Добави описание

Живеят всеки ден по най-добрия възможен начин

Много хора живеят, напълно игнорирайки факта, че все пак някой ден ще умрат. Според будистката философия това е грешно. Именно осъзнаването на смъртността и непостоянството на всичко наоколо е чудесен източник на радост. След като осъзнаете колко ценен е всеки миг, всеки ден, ще успеете да изживявате всеки ден по възможно най-добрия начин, възползвайки се максимално от неговия потенциал.

Имат ред и структура в живота си

Колкото и странно да звучи, според будистката философия редът е важен, защото всъщност той ни дава истинска свобода. Ако в живота си преобладава хаосът и неорганизираността, това само ви пречи. Започнете да правите списък със задачи за деня, подредени в приоритетен ред. Колкото по-структурирано ежедневие имате, толкова повече пълноценно време за себе си ще имате.

Добави описание

Използват креативността си

Хората са различни и разполагат с разнообразни таланти. Но всеки има по нещо, което прави по-добре или което му се отдава по-лесно. Намерете своята силна страна и инвестирайте в нея. Това ще ви накара да се почувствате по-добре и по-удовлетворени от себе си.

Намират баланса в живота

Според Буда е важна златната среда. Научете се да не живеете в крайности, като се стремите да поддържате баланс във всички области на живота си. Ако приемем, че здравето, семейството и работата са трите важни аспекта от живота на повечето хора, трябва да се научим да разпределяме времето и енергията си поравно между тях.

Добави описание

Служат на другите

Будистките монаси приемат службата и помагането на другите като прекрасен източник на радост. Ако сте услужливи и на драго сърце сте готови да се отзовете в помощ на друг, това всъщност е добре и за вас самите.

Прочетете още:

Ичи-го ичи-е: Японска философия за щастие

Хюга – тайна за щастлив живот от Дания

7 знака, че сте на прав път в живота си


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments