10 причини, поради които постоянно ви се спи

Прекомерната сънливост през деня се нарича хиперсомния, това е увреждане на организма, причините за което могат да бъдат различни: от редовна липса на сън, до проявата на заболяване.

Има няколко причини, които могат да провокират постоянна сънливост:

  1. Липса на желязо в кръвта

Недостатъчното количество от този необходим метал в организма води до сериозни нарушения в нормалното функциониране на всички органи и системи. Според медицински данни, недостигът на желязо не само влошава качеството на нощната почивка, но и провокира синдром на неспокойните крака.

  1. Неспокойни крака

Това състояние често се появява по време на нощния сън, през деня се случва много по-рядко – постоянно движение на краката, което ви пречи да почивате спокойно, докато седите или лежите. Често това разстройство е придружено от различни заболявания: диабет, артрит или хормонални нарушения, така че е много важно да се консултирате с лекар навреме, за да установите диагноза и лечение.

  1. Дефицит на витамин D

Липсата на този витамин води до хронична умора, намалена концентрация и проблеми със съня. В допълнение, дефицитът може да доведе до метаболитни нарушения и апнея. През зимата се препоръчва да се приемат допълнително витамин D

  1. Кратко спиране на дишането

Временното прекъсване на дихателния процес насън се нарича апнея. Причинява лошо кръвообращение, хронична умора и липса на сън. Краткосрочната атака води до рязко свиване на дихателните пътища и недостатъчен прием на въздух. Сред факторите, задействащи апнея: наднормено тегло, тютюнопушене, хъркане.

  1. Сезонна ендогенна депресия

Това разстройство не е свързано с никакви стресови ситуации или външни причини. Обикновено това се случва през есента и зимата, когато вали постоянно, а слънцето грее много по-рядко. Ако всяка есен възникнат проблеми с нощната почивка, тогава трябва да ядете повече пресни зеленчуци и плодове и да се опитате да ходите през деня.

  1. Хипотония

Понижението на кръвното налягане често води до различни сериозни нарушения: сърдечни проблеми, значителна загуба на кръв, продължително пренапрежение или дългосрочен стрес. В допълнение към сънливостта, пациентът често се оплаква от постоянно усещане за умора, нервност, пароксизмално главоболие, замаяност и слабост.

  1. Депресия

Много сериозно психично заболяване е депресията, състояние, което изисква незабавна професионална помощ. Хората може да не знаят, че имат това заболяване. Те изпитват липса на сила и постоянна сънливост. При най-малкото подозрение не трябва да се самолекувате, а да се консултирате с лекар.

  1. Хормонални нарушения

Ендокринните заболявания причиняват драматични промени в настроението и липсата на сън. Това състояние е по-характерно за жените, тъй като хормоналният им фон непрекъснато се променя.

  1. Страничен ефект на лекарствата

Във всяка инструкция за приемане на лекарството са описани всички странични ефекти от употребата му. Често сънливостта се пропуска, приписвайки други причини за появата му.

  1. Инфекциозни процеси

При грип, инфекциозни заболявания на стомаха или червата, всички сили на организма отиват за борба с патогена. Следователно постоянната сънливост е абсолютно нормално състояние на болен човек.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments