10-те най-големи лъжи на брокерите на имоти

Какво всъщност се крие зад различните клишета на брокерите на недвижими имоти, обяснява Райко Байчев в Actualno.com

1. „Апартаментът е малък, кокетен и артистичен“

29 квадратни метра. Ако поканиш гости, единият ще трябва да стои прав, а при разминаване в единствената ти стая ще трябва да си гълташ корема. Само след няколко месеца вътре би трябвало да се почувстваш като заровен жив човек, пробудил се в тесен ковчег и опипващ паническите стените му. За сметка на това стената е оцветена в оранжево-синьо и на нея виси картина, която е купена кой знае откъде. А на малката масичка има ваза с изкуствени цветя. Това са двата арт елемента, останалото ще е от теб. Ти си творческа личност, ще се оправиш.

2. „Апартаментът се нуждае от освежителен ремонт“

Вътре трябва да влезе багер и да го изрине до основи. В банята жена не би влязла никога – много мъже също. Кухнята е украсена с най-знаменитото постижение на зрелия социализЪм – кафевият балатум. Печка „Раховец“ и пералня „Перла 05“ гордо допълват инвентара. Освежавай на воля.

3. „Намира се в хубав софийски квартал с много градинки и зелени площи“

Градинката е случайно избуяла трева пред блока – само между вратите на колите, които паркират върху нея – под тях трева няма. Другата зеленина са двете дървета, облепени с некролози. Най-близкият парк е на 40 минути пеша. Наоколо обаче има магазин на голяма търговска верига (да не се обидят, не казвам коя) – огромно преимущество, изтъквано от брокера: ти просто трябва да си адски щастлив, че всеки ден ще има откъде да пазаруваш храна, която ще ядеш, за да се събудиш пак на следващия ден и да си купиш храна, която ще ядеш. През това време в зрителното ти поле доживот ще вали сивия панелен соц порой.

4. „Цената е компромисна“

Цената е надута първо от собственика, после от брокера, а накрая от колосалния общ балон, в който всяко чувство за здрав разум е избягало със свистене. Не отговаря нито на квадратурата, нито на разположението, нито на етажа, нито на обзавеждането. Балонът е толкова голям, че ако брокерът се качи на него, ще отлети до стратосферата и при скок от там би могъл да подобри рекорда на Феликс Баумгартнер.

5. „Тенденцията с цените е възходяща“

Всичко е започнало от един човек, който си е пуснал апартамента в „Люлин“ на 60 000 евро. После го е видял друг собственик и си е рекъл: „Тъй ли? 60 000 евро за панелка в Люлин? Тогава аз ще пусна моята в „Разсадника“ за 65 000 евро!“. Това пък е било забелязано от човек, който продава в „Младост“, който си е казал: „65 000 за апартамент в „Разсадника“? Тъй ли? Пускам моя за 75 000 евро“. Накрая всички тези обяви са били видени от собственик, който продава апартамент в Лозенец и съвсем логично го е закотвил на 140 000 евро. Ето я, възходяща тенденция.

6. „Имало е ремонт, за да има повече пространство“

Разбирай, че двата прекрасни балона са усвоени, за да има по 3 спарени квадратни метра в повече и да няма къде да си изпушиш цигарата. Направил го е първо един съсед, а после всички са повлекли крак. С тези усвоени балкони отвън блокът изглежда запечатан и като гигантски бункер.

7. „Тук ще има метро“ През 2035-та, разбира се. Само в България е възможно цената на имот да се вдигне с 20% заради обещание за метро, работите по което дори не е започнала. От теб се очаква да купиш мястото, с надеждата в късната ти зрялост най-сетне да стъпиш в мотрисата и да се отправиш към работа – защото пенсията е за слабаците и комунистите!

8. „Владо Карамазов има апартамент наблизо“

Страшно! Трепети на вълнение обливат цялото ти тяло – ти самият, живеещ сред българския хайлайф… Друго стъпваш, инак се кашляш. Ами ако засечеш Калин Врачански и Луиза Григорова в магазина? И си купите освен всичко едни и същи краставици? Ами моркови? Леле, а ябълки? Това се казва място от сой!

9. „Готови сме да направим коментар на цената“

От 30-те надути процента оскъпяване, сме готови да смъкнем на 28%, но пък за сметка на това вие изцяло ще поемете разходите в общината, което общо взето ще ни върне на вече установените 30% балон.

10. „Лихвите по кредитите са на рекордно ниски нива“

Само дето цените на апартаментите са рекордно високи, и това напълно компенсира лихвата по кредита: печалбата на банките е същата, само ти си прецакан. Но, свиквай. Нали не искаш вечно да живееш на квартира?


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments