10 eстествени средства срещу грип и настинка …

Има използвани от векове натурални продукти и храни, които наистина ще ви помогнат да се почувствате по-добре при грип или настинка.

10 eстествени средства срещу грип и настинка използвани от векове
 

 

Никак не е странно, че натуралните лекове срещу настинка и грип са популярни – съвременната медицина въпреки постиженията си все още не е предложила лекарство, което наистина да лекува тези познати отдавна заболявания. Наистина някои антивирусни препарати могат да предпазят от грип или да съкратят продължителността му, да облекчат симптомите, но повечето лекарства предлагат само временното им облекчение.

 

Ехинацея

Ехинацеята е билка, която подобрява работата на имунната система и намалява риска от настинка и грип. Някои нови изследвания показват, че благодарение на нея заболяванията протичат по-леко, а продължителността им намалява средно с ден и половина. Независимо, че става дума за хранителна добавка, преди нейната употреба е препоръчително да се консултирате със своя лекар. Това се отнася и за всеки друг продукт на естествена основа.

 

Пилешка супа

Истинска бабина рецепта! Пилешката супа може да помогне да се справите с простудните симптоми по няколко начина. Вдишвайки парите, помагате на запушения нос. Пиенето на повече течности помага да избегнете дехидратация, която е реална опасност при всяко повишаване на температурата. В лабораторни условия тя е показала и антивъзпалителни свойства.

 

Топъл чай

Пиенето на топъл (не горещ!) чай дава някои от същите ползи като пилешката супа. Вдишването на парата улеснява дишането, а течността облекчава гърлото и осигурява хидратация. Черните и зелените чайове имат още един бонус – богати са на антиоксиданти. 

 

Чесън

Той отдавна е настойчиво предлаган заради твърденията, че се бори с вредните микроорганизми. Няма достатъчно проучвания по този въпрос, за да бъде препоръчан като лекарство при простуда, но пък най-малкото ще придаде вкус на храната ви, когато, заради запушения нос, всичко ви се струва безвкусно. А организмът има нужда от повече енергия, за да се пребори с болестта.

 

Гаргара с хрян

Хрянът е народен лек за премахване на секрета от дихателните пътища. Един възможен вариант е да смесите пресен хрян с мед в чаша вода и да си направите гаргара.

Вижте 7 природни антибиотика, които може да ползвате както при лечение на вирусни заболявания, така и като превантивна мярка.

 

Солени капки

Капките солен воден разтвор в носа помагат за намаляването на вирусните и бактериални капчици, натрупващи се там. Пробвайте от солените капки, продавани без рецепта, или си направете вкъщи, като смесите 200 мл преварена вода с 1/4 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка сода. Използвайте спринцовка, за да впръскате сместа в едната ноздра, докато държите другата запушена. Повторете 2-3 пъти и след това го направете и от другата страна.

 

Ментолов крем

Дни наред бърсане и духане на носа нараняват и раздразват кожата около ноздрите. Облекчение носи, ако намажете с ментолов крем областта под носа (но не и вътре в него!). Ментолът облекчава болката от разранената кожа. И още една полза – вдишването на парите, съдържащи ментол или камфор, отваря запушените дихателни пътища и облекчава кашлицата. Този метод не бива да се прилага при деца под 2 години.

20 билки срещу здравословни проблеми

 

Гаргара със солена вода

За възпалено гърло тра диционната гаргара с подсолена вода има доказана полза. Гаргарата с топла вода и чаена лъжичка сол или сода бикарбонат 4 пъти на ден помага на дращещото гърло да се овлажни.

 

Оставете температурата да работи

Повишената температура е естествен механизъм на тялото за борба с болестотворните организми. Ако тя е до 38 градуса, най-добре да не я сваляте до нормалното й ниво поне през първите няколко дни от заболяването. Само трябва да се подсигурите срещу дехидратиране. Незабавно повикайте лекар, ако температурата е над 40 градуса (освен ако не спадне бързо с някакво лечение). За деца под 3 месеца всяка температура над 38 градуса е причина за консултация с лекар и преглед.

 

Почивка в леглото

При забързаното ни ежедневие повечето от нас мразят да прекарват повече от 1-2 дни под завивките. Но продължителната почивка позволява на тялото да насочва повече енергия към преборването с вируса. Да се стои на топло е друго условие за по-бързо възстановяване. Затова се завийте и пробвайте някои от изброените дотук начини да облекчите състоянието си.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments