100 грама стриди пазят сърцето

100 грама стриди пазят сърцето

100 грама стриди съдържат 3,3 грама омега-3. Сърдечният инфаркт е една от причините за най-висока смъртност в световен мащаб. Той се предизвиква поради нарушение на кръвообращението в сърдечните коронарни артерии, които кръвоснабдяват сърдечната стена, доставят кислород, отнемат въглероден диоксид и метаболити в резултат на работата на сърдечния мускул.
Провокиращите състояния за поява на сърдечен инфаркт са напреднала и тежка атеросклероза, която води до образуване на липидни плаки.
Ето защо е важно да се предотврати това състояние.
Морската диета ще помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Лекарите признаха стридите за най-добрата профилактика на сърдечен удар поради съдържанието на омега-3.

„Полиненаситените мастни киселини предотвратяват образуването на „лош“ холестерол. Органичното съединение „запушва“ кръвоносните съдове, което причинява образуване на кръвни съсиреци и повишава риска от атеросклероза и сърдечен удар“, се казва в доклада.
Според лекарите „лошият“ холестерол е основният враг на здраво сърце. А морската храната ще помогне за понижаване на нивото на веществото.
100 грама стриди съдържа 3,3 грама омега-3. Морските дарове ще осигурят на човека нужните полиненаситени мастни киселини. Те ще предпазят кръвоносните съдове от холестерола, за което сърцето ви ще „благодари“ с качествена работа.
Редовната консумация на стриди по 100 грама два пъти седмично ще предпази от инфаркт.

Отбелязва се, че тази морска храна е нискокалорична и не води до затлъстяване, което увеличава риска от сърдечен удар.

В допълнение към мекотелите, може да се консумира и риба тон и скумрия. Те ще са от полза за кръвоносните съдове.

Омега-3 се съдържа и в зехтина и ленените семена. Полиненаситените киселини се намират в месото на дивите животни, листните зелени зеленчуци и червения боб. Омега-3 от зелето и спанака ще попълнят резервите на организма.

Стридите се отличават от другите миди най-вече по това, че двете им черупки са различни. Едната е плоска и с нея те се прикрепят към скалите и други твърди повърхности или пък лежат на тази страна върху дъното. По-изпъкналата черупка приютява тялото на стридата, състоящо се от мантия, която покрива останалите органи и секретира веществата за изграждането на черупката; големи хриле с дихателна и филтрираща функция и силен мускул, който отваря и затваря черупката. От кулинарна гледна точка интерес представляват всичките меки части на стридата и дори морската вода, която тя задържа в черупката. Макар на пръв поглед тялото на стридата да изглежда твърде слузесто и меко, това съвсем не е така – текстурата е много нежна, леко жилава и без намек за слуз.

Стридите са мощни филтратори и за един ден през тялото им може да преминат почти 200 л вода. Затова запазването на местообитанията им незамърсени е изключително важно както за тяхното съществуване, така и за здравето на хората, които ги ядат.

Източник: Здравето

Кажете ни Какво мислите

0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments