11 урока на Буда, които ще ви помогнат да намерите щастието

„Страхувайте се от неискрени и измамни приятели повече отколкото от диви животни. Див звяр може да нарани тялото ви, а тези хора могат да навредят на душата ви. “

Философията на Буда е философията на пробуждането. Той успя да се справи сам и да даде надежда на други хора, които се чувстват объркани и изгубени в нашия свят.

Буда е олицетворение на мира, приемането и пълната свобода от материалния свят.

Учението на великия Учител е много просто. Всеки от нас може да го проумее – независимо от степента на образование, религиозни вярвания и житейски опит. Прочетете внимателно думите, оставени за потомството от Буда. Това ще помогне да разберете по-добре своя духовен свят, емоции и чувства.

Представяме ви 11 урока, които могат напълно да променят живота ви. И най-важното – да помогнете за намирането на дългоочакваното щастие:

 1. „Когато харесате прекрасно цвете, го режете. А когато го обичате от все сърце, поливате и се грижите за него. „

Любовта е най-чистото и най-безусловно чувство. Ако искрено обичате някого, никога не го наранявайте, никога не го карайте да страда.

Истинската любов е прекрасна възможност за израстването ви като личност. Това е разликата между безусловната любов и емоциите, причинена единствено от вашето лакомо Его.

 1. „В света има три неща, които не могат да бъдат скрити дълго време. Това е Слънцето, Луната и Истината. „

Колкото и внимателно да скриете истината, от другите или от себе си, рано или късно всичко ще бъде разкрито. Всеки, който търси – със сигурност ще я намери. Истината не може да остане дълго време в сянка.

 1. „Светът е вътре в нас. Не го търсете отвън “.

Често търсим утеха и щастие в случващото се наоколо. В материални неща, които могат да бъдат закупени или получени по друг начин. Всъщност истинската хармония и мир произтичат от осъзнаването на това, с което е изпълнена душата ви. Светът живее изключително в себе си – никъде другаде.

 1. „Няма път към щастието. Щастието е самият път. „

Всеки от нас е чувал, че животът е пътуване, а не дестинация. Много добре, защото това е истината! Това означава да приемеш всички радости и скърби, които има по този път.

И щастието не е самоцел и не е крайна дестинация. Както пише известният поет Робърт Бърнс: „Ние намираме радостта по пътя …“

 1. „Страхувайте се от неискрени и лъжливи приятели повече отколкото от диви животни. Див звяр може да нарани тялото ви, а тези хора могат да навредят на душата ви. „

Животът ни е изпълнен със смисъл и радост, когато правилните хора са наблизо. Онези, които ни подкрепят в трудни моменти, ще се зарадват с вас в моменти на щастие и ще плачат в лоши дни. Ако се заобикаляте с негативни хора, значи сами сте откраднали щастието си.

 1. „На небето няма разделяне на изток и запад. Хората сами излязоха с това разграничение и повярваха в него, сякаш беше истина. “

Това са много дълбоки думи и много важна мисъл, която Буда се опита да предаде на всеки човек. Разликите съществуват само в нашите глави. Създадохме ги сами!

Всички сме едно. Всъщност няма какво да ни раздели. С изключение на самите нас. За Вселената всички сме едно и всички еднакво заслужаваме щастие и радост.

 1. „Няма да бъдете наказани за гнева си. Ще бъдете наказани от самия гняв. „

Гневът и негодуванието ни изяждат по същия начин като огънят дървото. Те унищожават сърцето и душата ни, целия ни живот. Следователно, не влачете със себе си товара от стари оплаквания. Научете се да ги пускате и да продължите напред.

 1. „Ние сме формирани от собствените си мисли. Ние ставаме това, което мислим за себе си. „

Това се казва в много религии: нашите мисли създават нашата реалност. Това, върху което се фокусираме, е това, което вярваме. Ако мислите и забелязвате само лошото, тогава откъде идва дори светлият лъч в живота ви? Това е всичко, което трябва да знаете за нашите мисли и нашата перспектива.

 1. „Не вярвайте в нищо, прочетено или казано от други. Вие сами определяте истината и никой друг в целия свят. „

Не позволявайте на другите да мислят вместо вас – мислете сами. Стъпете на земята и не изключвайте този курс. Имате собствена визия за света и какво се случва в него. И ако е в разрез с нечия или общоприета визия, това не е ваш проблем.

Имате право да не се съгласявате и защитавате позицията си. Това, че мнозинството подкрепя всяка идея, не означава, че това е върховната истина.

 1. „Ще бъдете постоянно преследвани от горчивината на загубата, ако сте силно привързани към нещо или някого.“

Ако никога не станете твърде привързани към нещо, тогава загубата не е ужасна. Нищо в нашия свят не може да продължи вечно. Безусловната любов и истинското щастие ще дойдат в дома ви, когато приемете тази истина: всичко минава. И в тази мимолетост се крие истинският смисъл на битието.

 1. „Никой няма да ни спаси, освен нас самите. Нито един човек в света не може. Това е нашият път и ние сами трябва да го извървим.“

Животът ти – той е само твой. Никой не може да го изживее вместо нас. Не трябва да позволявате на никого да контролира съдбата ви, но също така да се надявате, че някой ще тръгне по вашия собствен път вместо вас или да посочите в коя посока е най-добре да тръгне – е повече от наивно.

Powered by Facebook Comments