16 лесни и ефикасни съвета за прекрасно настроение …

Зимата е сезонът на сивотата и студа, което, за съжаление, нерядко оказва влияние на нашето настроение. Но нека не се оставяме в плен на мрачните мисли! Предлагаме ви 16 лесни и ефикасни съвета, за да повдигнете настроението си.

16 лесни и ефикасни съвета за прекрасно настроение през зимата
 

През зимата по-често се чувстваме тъжни, а сутрин не ни се става от леглото, по-лесно раздразнителни сме през деня и без основателни причини мърморим, по-бързо трупаме килограми, които пък ни потискат.

На какво се дължи това? Обикновено на липсата на естествена светлина, която се отразява на настроението и съответно на поведението ни.

Светлината, която възприемаме чрез зрението си, стига до мозъка, където предизвиква секрецията на хормони, регулиращи настроението ни. За да не се поддадем на лошото настроение, трябва да се справим с проблема, като всеки ден се излагаме на естествена светлина в продължение най-малко на двайсет минути, дори когато небето е облачно и вали дъжд или сняг! А ако това не е възможно или се окаже недостатъчно? Трябва да се впуснем в търсене и намиране на малки удоволствия. Това, че не ги виждаме, не значи, че те не съществуват.

 

Нека се научим сами да си доставяме радост от живота, дори да е зима!

 

1. Всеки нов ден е пълен с промени

Приемете промените. Животът е постоянно движение. Нищо не ви принуждава да бързате да се прибирате у дома в един и същи час веднага след работа.

Можете да промените навиците си, препоръчително е да го сторите веднага, ако имате желание за експерименти, разбира се.

Никой няма да ви се разсърди, ако например обърнете с главата надолу седмичното меню, напазарувате от друг магазин, а не от обичайния, излезете с приятели или с партньора, идете на концерт, ресторант или на кино, а не се затворите обичайно вкъщи…

 

2. Празнувайте по-често

Всеки месец си казвайте:

„Честит рожден ден! Ето ви дванадесет повода за празник!

Естествено, че нямате рожден ден всеки ден, но се престорете, че е така!

 

3. Събуждайте се с позитивни мисли

Сутрин станете, без да се мръщите, и си помислете за всичко хубаво, което ви предстои през деня.

Днес например – децата са здрави, вие също сте живи и здрави, имате късмет, че отивате на работа, а не сте безработни, ще се срещнете вечерта с приятели, кантарът показва, че сте свалили 500 г, ще обядвате в неделя у вашите родители, сестра ви/брат ви ще се обади…

6 съвета за щастие от Далай Лама

 

4. Активирайте приятните мисли

Представяйте си всички хора, които ви обичат, или които ви ценят, и мислете за любовта или приятелството им.

 

5. Отреждайте си заслужена почивка

Преумората се отразява зле на интелектуалната дейност. Затова почивайте си винаги, когато усетите умора.

Пазете се от претоварване!

6. Не гладувайте, но и не прекалявайте с храната

Както недостигът на храна, така и прекаленото ядене вредят на организма. Тези смущения предизвикват стрес, който съсипва доброто настроение.

Трябва да се яде разумно и да се засища апетитът. Ако ви се прииска нещо сладко за десерт, хапнете си, без да изпитвате чувство на вина… Ако пък не сте гладни, не се насилвайте.

7. Бъдете добри!

Постарайте се всеки ден да доставяте удоволствие на някого…

Просто малки жестове на внимание – направете комплимент на колега, кажете на приятелката на сина си, че я харесвате; упътете някого на улицата, изразете любовта си пред брачната си половинка, простете на шефа си, ако неправилно ви е упрекнал…

 

8. Избягвайте негативните хора!

Странете умишлено от тях, за да не ви натоварват. А и черните мисли привличат лошото.

 

9. Не се разстройвайте от дреболии!

Не се впрягайте толкова много от времето навън. Може да е ветровито, може да вали дъжд или сняг – това не е толкова страшно! Нали в сърцето ви е слънчево всеки ден!

 

10. Изгревът повишава настроението

В края на седмицата съзерцавайте изгрева на слънцето. В този момент всички енергии се събуждат.

Човек се чувства по-силен и готов да се справи с изпитанията на живота.

9 мантри за щастлив ден

 

11. Порция щастие в чинията

Хранете се здравословно.

За да имате добро настроение и самочувствие, трябва да приемате, колкото е възможно повече пресни плодове и зеленчуци, без да забравяте бобовите растения (три-четири пъти в седмицата). И няколко грама чисто какао всеки ден! Всички тези храни стимулират отделянето в мозъка на субстанции, покачващи настроението.

Здравословното хранене е хубаво нещо, но още по-хубаво е да го правите с удоволствие.

И най-вкусното ястие губи ефекта си, ако го ядете набързо, в шумна обстановка и с хора, които не са ви приятни. По съвсем друг начин ще го усетите, ако си го хапвате на приятно място и в приятна компания.

 

12. Бъдете учтиви

Ще кажете, че любезността е лицемерие? Да, някои наистина мислят така, но не са прави.

Тази проява на уважение е балсам за човешките отношения. Прави ни по-приятни в очите на другите и така общуването ни се улеснява.

 

13. Заразителна усмивка

Опитайте се да общувате само с весели и оптимистично настроени хора.

Всеизвестно е, че усмивката и радостта от живота са заразителни!

Смейте се, колкото е възможно по-често и по-силно. Смехът променя химическите реакции в мозъка и създава усещане за еуфория. Много е полезно!

23 съвета, с които ще промените живота си

14. Стоп на оплакванията!

Престанете да разказвате на всички за неприятностите си. Колкото по-малко се оплаквате, толкова по-приятен ще бъде животът ви! И обратното…

 

15.  Минутка мълчание

Шумът е един от факторите, които причиняват стрес. След като не можете да избегнете всички шумове, осигурявайте си, колкото е възможно по-често вътрешна тишина със следното упражнение – уединете се на спокойно място, седнете с изправен гръб, оставете мислите да се реят свободно, съсредоточете се върху малките вътрешни шумове на тялото – движението на въздуха, ударите на сърцето ви…

 

16. Движение и спорт

Движението и физическите упражнения влияят положително върху настроението. Чрез тях човек се освобождава от стреса, като мисли за други неща. Забравя за дребните проблеми и свиква с тялото си.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments