3 вредни ефекта от микровълновата печка върху човека

През последните години експертите проведоха много проучвания за ефекта на микровълновите фурни върху човешкото здраве. Резултатите бяха разочароващи. Оказва се, че храната, приготвена в микровълновата, не само губи хранителните си свойства, но и вреди на организма.

Микровълновата фурна зае силно място сред техническите домакински удобства. Във всяка кухня има това устройство за бързо готвене, размразяване и почти моментално загряване на храната. Но експертите съветват да използвате това устройство възможно най-малко. Да видим защо.

Ефекти върху здравето на микровълновата

Много изследвания за работата на микровълновите печки потвърждават, че този домакински уред може да причини вреда на здравето ни.

Под влияние на електромагнитните вълни се променя химичният състав на хранителните продукти. И използването на ястия, приготвени по този начин, в бъдеще е изпълнено с негативни последици.

Как работи микровълновата печка

Никой не спори: микровълновата фурната е удобна за домакинството: съдовете се нагряват и готвят в микровълновата с почти космическа скорост. В допълнение към спестяването на време, ние не харчим допълнителни пари за използването на битова газ, и ток също.

Микровълновата печка работи с електромагнитни вълни. Вътре в пещта е интегрирана магнетронна тръба. Там се получава радиация (приблизително 2450 MHz). Радиацията взаимодейства с хранителните частици по време на готвене. Вълните в пещта циклично променят полярността си от положителна на отрицателна с огромна скорост (милиони пъти в секунда). В процеса на молекулно триене се отделя топлина, паралелно се унищожават аминокиселините. И, което не е напълно добро, последните придобиват токсични свойства.

Действието на микровълните провокира промени в хранителните продукти от следния план: променя се молекулния състав, по време на който се появяват канцерогенни съединения, намалява се биосъвместимостта на вещества, необходими за организма (например витамини и минерали), до 90% от енергийния потенциал на храната се губи, протеиновият индекс намалява и се образуват свободни радикали

 1. Прекомерно прегрята храна. Искайки да получим вряла вода, рискуваме контейнерът да се спука под въздействието на високите температури. Внимание! Когато загрявате всяка течност в микровълновата, трябва да сте изключително внимателни.
 2. Отделяне. Под влияние на температурите контейнерите, изработени от пластмаса, отделят химически съединения. Поглъщането им може да провокира появата и развитието на нежелани новообразувания. Тези съединения се наричат ​​канцерогени. Следователно контейнерите за отопление или готвене във фурната са важен въпрос. За целта изберете стъклени съдове или керамика.
 3. Отрицателни промени в състава на хранителните продукти. Работата на микровълнова фурна намалява количеството на витамин В12 в храната (този витамин участва в образуването на червени кръвни клетки) и почти напълно унищожава флавоноидите, които имат противовъзпалителен ефект и се борят с рака.

Опасност от експлоатация на микровълновата печка

 • Систематичната употреба на храна, приготвена или предварително загрята в микровълновата, ще се почувства в бъдеще поради промени, настъпили с хранителни вещества.
 • Нашето тяло не е в състояние да разгради новите вещества, които се появяват в храната след готвене в микровълновата.
 • Хормоналната секреция се инхибира или спира
 • Минералните соли в зеленчуците се модифицират в свободни радикали, провокират появата и развитието на злокачествени новообразувания.
 • Постоянната употреба на затоплена или приготвена храна във фурната провокира онкология на стомаха, червата, дебелото черво.
 • Систематичната употреба на ястия „от микровълновата“ стимулира растежа на раковите клетки.
 • Появяват се нарушения в плазмата и лимфните възли и в резултат на това имунната защита на организма е по-слаба.
 • Развива се когнитивната дисфункция на мозъка. Възможни са загуба на памет, намалена концентрация и емоционална нестабилност.
 • Съдържанието на хранителни вещества, микроелементи, витамини в продуктите е сведено до минимум.
 • Около 75% от антиоксидантите в продуктите се унищожават, тъй като електромагнитното излъчване променя химичната им структура.
 • Има вредно по дефиниция електромагнитно излъчване.
 • Енергийният потенциал на храната намалява.

 

Не забравяйте, че домакинските удобства и комфорт не винаги трябва да бъдат жизненоважен приоритет. Помислете за вашето здраве и здравето на вашите близки. Използвайте микровълновата колкото е възможно по-малко, помнете традиционните начини за приготвяне на вкусна и здравословна храна. В крайна сметка времето не е най-ценното, което имаме. А спестяването му с цената на здравето е неразумно.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments