3 изкушаващи рецепти за сладкиши с боровинки

Боровинкови мъфини

Добави описание

Тези боровинкови мъфини са не само лесни за приготвяне, но и са изключително ароматни  

 

Необходими съставки:

½ ч.ч. разтопено масло, ¾ ч.ч. захар, 2 големи яйца, 1 ч.л.  екстракт от ванилия, 1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора, 2 ч.л. бакпулвер, ¼ ч.ч. сол, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч.мляко, 1 ½ ч.ч. боровинки, ¼ ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе формата за мъфини. Разбийте заедно маслото и захарта в голяма купа, докато се смесят добре. Добавете яйцата, ванилията и лимоновата коричка и разбийте енергично, докато сместа омекне, около 3 минути.

Добавете бакпулвера, солта и ½  от брашното. Разбъркайте внимателно, докато всички съставки образуват хомогенна смес . Добавете ½  от млякото и разбийте леко, за да се съчетаят. Добавете останалото брашно и разбийте. Добавете останалото мляко и разбийте, докато тестото е стане гладко.

Ако искате да гарнирате мъфините с боровинки, оставете настрана ¼ чаша. Добавете останалите боровинки в сместа и бъркайте, за да се комбинират, не се притеснявайте, ако някой плодове се спука.

Разпделете тестото във формичките за мъфини (около ½  чаша всяка). Ако гарнирате с боровинки, разделете ги между мъфините. Поръсете всеки мъфин с 1 чаена лъжичка пудра захар.

Печете за 28 до 30 минути. Печете, докато мъфините удвоя обема си и образват леко златисто-кафява коричка

Охладете мъфините в тавата за 10 минути. С помощта на тънък нож освободете всеки мъфин от тавата. Охладете на телена поставка за още 10 минути преди да сервирате или напълно охладете преди съхранение.

 

Здравословни барчета с боровинки

Добави описание

Тези здравословни барчета са задължителни за любителите на боровинките и най-доброто от всичко е, че са подходящи за лека закуска.

Необходими съставки:

 

За боровинковия пълнеж:

3 ч.ч. (720 мл) пресни боровинки, ¼ ч.ч (45 грама) захар, 3 с.л. брашно, 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 с.л.  настъргана лимонова кора, 1 ч.л. вода

За пълнозърнестата коричка:

½ ч.ч.(50 грама)  овесено трици, 1 ч.ч. (100 грама) овесени ядки, ¾  ч.ч. (60 грама) нарязани сурови бадеми, ¼ ч.ч. (30 грама) сурови сусамови семена, 1 ч.ч. (120 грама) пълнозърнесто брашно, ½ ч.ч. (75 грама) кафява захар, ½ ч.л. смляна канела, 1 ч.л. сол, ¾ ч.л. бакпулвер, 1 голямо яйце, 8 с.л. (115 грама) масло, нарязано на кубчета, плюс още за нямазняване на тавата, 3 до 4 с.л. ледена вода.

 

Начин на приготване:

Загрейте фурната до 180° С. Покрийте дъното на тавата с масло.

За приготвяне на пълнежа: В тенджера смесете плодовете, захарта, брашното, лимоновия сок, лимоновата кора и водата. Разбъркайте и сложете на среден огън, докато сместа започне да къкри. Продължавайте да бъркате, докато плодовете започнат да се разпадат и сосът се сгъсти, 3 до 4 минути. Отстранете от котлона.

За приготвяне на кора: В купата на кухненски робот поставете овесените трици, ядки, бадемите и сусамовите семена и разбийте за около 30 секунди. Добавете брашното, кафявата захар, канелата, солта и бакпулвера и смесете добре. Добавете яйцето и маслото. Добавете ледената вода бавно и пулсирайте, докато сместа заапочне да се слепва.

За сглобяването и печенето на баровете: Поставете половината от сместа за коричка равномерно на дъното на подготвената тава за печене. Изсипете боровинковия пълнеж върху коричката и разпределете равномерно. Разпръснете останалата коричка отгоре. Разпръснете отгоре още боровинки.

Печете, докато получите златистокафява коричка, около 30 минути. Оставете да изстине напълно в тавата. Нарежете барове на равни части. Съхранявани на стайна температура, баровете могат да бъдат консумирани до 3 дни.

 

Боровинков коблер

Добави описание

Сладък и сочен, този крамбъл е летния десерт, за който сте си мечтали. Гарнирайте го с топка сладолед за още по наситен вкус.

Необходими съставки:

5 ч.ч. пресни боровинки, 1/3 ч.ч. и  3 с.л. захар, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, ¼ ч.л.  смлян кориандър, 1 с.л. царевично нишесте, 1 ½  ч.ч. универсално брашно, 1 ½  ч. л. бакпулвер, ¾ ч.л. сол, 1 ½  ч.ч. сметана, ванилов сладолед или бита сметана, за сервиране.

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 185 градуса. Поставете боровинките, ½  ч.ч. захар, лимоновия сок и кориандъра в голяма купа и разбъркайте. Ако искате коблера да бъде по стегнат добавете и царевичното нишесте. Прехвърлете сместа в съд за печене.

Поставете брашното, останалите 3 с.л. захар, бакпулвера и солта в голяма купа и разбийте, за да се смесят добре. Прибавете 1 ¼ ч.ч. от сметаната и разбъркайте, докато се образува тесто. Добавете останалата част от сметана и разбъркайте, за да се комбинират.

Омесете тестото и разделете на 8 порции като оформите всяка като кръг с дебелина около сантиметър. Поставете окръжностите в тавата, като оформите отделни порции. Печете, докато тестото се сдобие с  златисто-кафява коричка, 45 до 55 минути.

Извадете от фурната и охладете поне 10 минути преди сервиране. Сервирайте коблера топъл или на стайна температура, гарниран с ванилов сладолед или бита сметана.

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments