300-годишна топола в Сопот стана библиотека

Дърво на 3 века в Сопот съхранява творчеството на Иван Вазов. Превръщането на 300-годишната топола в библиотека в решение на кмета на града Деян Дойнов. То се налага, тъй като дървото е изсъхнало, а начинанието вдъхва нов живот на величествената топола.

библиотека тополата„Идеята е дървото да бъде забележителност и нова емблема на града“ – казват от общината. За местните жители то носи спомените на града и е символ на Сопот. Надеждата за новата библиотека е тя да се превърне в предпочитано място за посещения от туристи и вдъхновение за всички хора.

В ствола на укрепеното дърво вече има място за книги, като повечето от тях са творби на народния поет Иван Вазов. Вратите на библиотека „Тополата“ са отворени за всички любители на литературата! Наблизо има старинна чешма с изворна вода и пейка, на която всеки може да поседне, да си почине с книга в ръка и да продължи пътя си.

300-годишната топола несъмнено е богатство за град Сопот. Тези дървета крият опасност от падане много по-рано в развитието си и е невероятно, че сопотската топола е устояла непокътната толкова дълго време.

Ето и как е изглеждало дървото преди 50 години:

топола библиотека

Още интересни истории ще намерите в нашата Facebook страница!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments