34 години по-късно кошмарът се повтаря с пълна сила

Горски пожари бушуват вече десетина дни в Северна Украйна, приближавайки все повече бившата атомна централа Чернобил, в която през 1986 г. избухна пожар.

Мащабите на огнената стихия предизвикват сериозни опасения сред хората и като цяло в Белорус, тъй като до най-близкия до централата град Припят е разположено хранилище за радиоактивни отпадъци.

Зловещият спомен

Чернобилската атомна електроцентрала и близкият град Припят са изоставени от 1986 г., когато реакторът № 4 на централата избухна, причинявайки най-голямата ядрена авария в историята.

ЦК на КПСС на СССР първоначално крие информация за катастрофата, докато радиоактивен облак се разнесе над голяма част от Европа.

У нас по същата причина бе укривана информация от народа и така Политбюро на ЦК на БКП изкара хората, под дъжда валял почти в цяла България на първомайска манифестация насред най-голямата радиоактивна опасност.

Сега 34 години по-късно адът се завръща с пълна сила и заплашва да нанесе същите, ако не и по-големи щети. Ветровете задухаха отново и сякаш машина на времето ни връща в онзи ден.

По неприятно е, че украинските власти се опитват да омаловажат размера и мащаба на стихията, а Москва удобно не коментира.

Пожарите горят от 4 април. Изпълняващия длъжността ръководител на украинската служба за екологична инспекия Егор Фирсов написа, че нивата на радиация в района на бушуващия огън са се увеличили значително.

Впоследствие правителството отрече това, а Фирсов по „стара традиция“ оттегли думите си.

Това е снимка от 5 април изпратена на AFP, после твърдението на Фирсов е променено.

Уверенията на управялващите, че радиационното замърсяване в забранената зона край Чернобил е „в нормални граници“ не успокоиха нито един сериозен експерт.

От „Грийнпийс“ твърдят, че пожарите са много по-големи

Пламъците вече са достигнали Припят и са на около 2 км от мястото, където се съхраняват най-опасните отпадъци от бившата атомна централа, съобщи в понеделник Би Би Си.

Най-големият пожар в района вече се простира на площ от 34 000 хектара, а вторият пожар, който приближава бившата атомна централа е обхванал 12 000 хектара.

От своя страна украинските власти съобщиха данни отпреди няколко дни, според които общата засегната площ е едва 3500 хектара, информира БТА.

Историята се повтаря

Чернобилската атомна електроцентрала и близкият град Припят са изоставени от 1986 г., когато реакторът № 4 на централата избухна, причинявайки най-голямата ядрена авария в историята.

Властите в бившя СССР първоначално криеха информация за катастрофата и облак от експлозията разнесе радиоактивни отпадъци над голяма част от Европа.

В момента в 30-километровата зона около изоставената централа е забранено да се живее, но туристически групи редовно посещават Припят.

През 2018 г. над 70 000 души са посетили града, а миналата година интересът на туристит е бил още по-голям след излъчването на хитовия едноименен сериал на HBO.

Чернобилската атомна централа продължи да произвежда елетроенергия и след аварията през 1986 г., докато последният функциониращ реактор не беше окончателно затворен през 2000 г.

Днес обаче ситуацията е повече от страскаща и 34 години по-късно кошмарът от април 1986 може да ни се стовари върху главите отново. Не стига това, но и сегашната трагедия се случва по същото време като старата. Сякаш някакъв невидим часовник е отброявал безмилостно времето на втория удар.

Powered by Facebook Comments