4 грешки, които трябва да избягватe при приготвяне на …

Независимо дали сте избрали фурна, печка или скара, знайте, че приготвянето на стек вкъщи е много по-лесно, отколкото може би си мислите. За да ви помогнем да го правите правилно всеки път, без значение какъв е вашият любим метод, избягвайте тези често срещани грешки при готвене на стек.

4 грешки, които трябва да избягватe при приготвяне на стек
 © istockphoto.com

1. Готвене на стека направо от хладилника

Въпреки че приготвянето на стек у дома е лесно, има далеч повече подготовка, от простото изваждане от хладилника и слагане в горещия тиган или фурна. Готвенето на студен стек може да доведе до неравномерно готвене, с добре приготвена коричка, но суров център.

Какво да направите: Планирайте да извадите стека от хладилника и да го оставите да престои на стайна температура за 30 минути до час преди готвене. Тази проста стъпка помага на стека да се сготви по-равномерно.

 

2. Не подправяте стека предварително

Добави описание

Подправянето на месото е една от онези стъпки, които попадат в графата на малки усилия, които водят до голям резултат. Няма значение дали готвите филе или пълномаслен рибай стек – ако не подправите месото със сол, това не е от полза както за вкуса, така и за текстурата на месото.

Какво да направите: Подправяйте стека си със сол преди готвене. Това не само ще даде на месото много повече вкус, но също така спомага за създаването на суха повърхност, което позволява образуването на по-добра коричка.

 

3. Добавяте подправки твърде рано

Докато добавянето на черен пипер и подправка за месо е препоръчително, много зависи от начина на приготвяне. Ето защо е най-добре това да не се случва заедно със солта преди готвене. Когато се добавят твърде рано, тези подправки могат бързо да изгорят в горещия тиган, преди да имат шанс да овкусят месото.

Какво да направите: Ако поръсването с черен пипер или други подправки е задължително за вас, изчакайте, докато стека е отстранен от котлона. По този начин подправките няма да си проправят път дълбоко в месото, но все пак ще получите допълнителен вкус с всяка хапка.

 

 

4. Поддържате топлината твърде ниска

Добави описание

Без значение как харесвате да приготвяте стека си, има една универсална черта, която всички ние търсим: префектна текстура отвътре и чудесна коричка навсякъде отвън. Никога няма да постигнете това, когато топлината е твърде ниска или вашият тиган не е достатъчно горещ.

Какво да направите: Ще искате да загреете фурната, скарата или тигана на максимум. Силната топлина е от съществено значение за създаването на тази страхотна коричка от външната страна на месото. Планирайте да загреете вашия тиган за поне 10 минути на силен огън преди да добавите стека.

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments