5 емоции, които могат веднага да унищожат здравето ви

Когато дълго време мислим или се тревожим за нещо, стомахът, панкреасът или черният дроб започват да боледуват. Тялото е чувствително към собствените ни емоции. И ако те са отрицателни (гняв, тъга, завист), започваме да се разболяваме.

Възможно ли е да се коригират проблемите със заболяванията като се работи върху емоционалната сфера? И така, ето най-често срещаните негативни емоции, които всички изпитваме по един или друг начин, и тяхното разрушително влияние.

5 емоции, които са нездравословни

  1. Завист и ревност

Излъчват към черния дроб, жлъчния мехур и мозъка.

Ревността инхибира механизма на мислене, което нарушава мозъчната функция. Човек не може в това състояние разумно да оцени ситуацията.

Но това не е всичко. Ревността потапя своя потребител в стрес. Тревожността расте, което в пренебрегван случай заплашва да се трансформира в депресия.

Хормоните норепинефрин и адреналин се отделят.

Ревността и завистта влияят негативно на жлъчния мехур.

В крайна сметка се развиват чернодробни патологии: възниква застой на кръвта.

Последното причинява отслабване на имунната защита, неправилно функциониране на стомашно-чревния тракт, повишаване на холестерола, повишаване на кръвното налягане и увеличаване на пулса.

  1. Страх

Страхът е причинителят на безпокойството, което дестабилизира работата на бъбреците и надбъбречните жлези.

Когато човек се страхува от нещо, циркулацията на енергия в тялото отслабва: дихателната честота и притока на кръв намаляват. Ето защо ръцете и краката могат да „замръзнат“ от страх.

Бъбречната дисфункция може да се появи при по-често уриниране.

Успоредно с това идва и удар по репродуктивната система.

По време на изживяването на страха надбъбречните жлези отделят повече хормони на стреса. Тези хормони са в състояние да навредят на всеки вътрешен орган. Например болката се появява в лумбалната област, провокирана от дисбаланс във функциите на бъбреците и надбъбречните жлези.

  1. Безпокойство

От време на време изпитването на тревожност в определени ситуации е съвсем нормално. Можете да се притеснявате за малките неща (закъснявате за среща) и по-сериозен въпрос (преди важно интервю) и т.н. В състояние на лека тревожност човек има пулс и евентуално бързо дишане. В такива минути може да се активира притока на кръв, което по принцип няма да навреди на здравето.

Но когато тревожността придобие хронична форма, постоянно да се притеснявате за всичко, което ви се случва, това е сериозно. Постепенно се наблюдава отслабване както на телесното здраве, така и на психическото.

Човек, склонен към безпокойство, трудно изпитва нова (дори доста обикновена) ситуация в живота си. А това води до храносмилателна дисфункция, тъй като стомахът, панкреасът и далакът са първи под атака.

Недалеч са хроничните заболявания (коронарна болест на сърцето), стомашно-чревни проблеми (запек), язвен колит.

По време на безпокойство могат да се появят гадене, киселини, диария и проблеми с нощния сън.

Прекомерното вълнение причинява болка в областта на гърдите, повишава кръвното налягане, отслабва имунната защита и се наблюдава преждевременно стареене.

  1. Гняв. Раздразнителност и омраза

Гневът е едно от четирите основни емоционални състояния на човек (още три – щастие, тъга, страх).

Гневът по конструктивен начин дори може да бъде полезен за вашето здраве. Какво се случва с тялото ни, когато сме обзети от гняв? Има неусетно унищожаване на целия организъм.

Сърцето и черният дроб са първите, които са засегнати.

В състояние на гняв се увеличава вероятността от поява и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Забелязва се стесняване на кръвоносните съдове.

Кръвното налягане се повишава, стените на артериите се износват и съществува риск от разкъсване (кръвоизлив).

Няколко часа след като изпитате гняв, може да се появи сърдечен удар.

Имунната система поема защитни функции в организма.

Всяка клетка на посочената система има своя специфична функция. Ако здравият баланс на такива клетки е нарушен, се наблюдава дисфункция на всички органи.

Координацията на функциите на клетките на имунната система (и това, което е много важно – връзката между хематопоетичната, ендокринната, нервната и имунната система) се поддържа от цитокините. Цитокините са протеини, които осигуряват обмен на информация между клетките на имунната система. Специфичен цитокин инхибира или, обратно, активира специфичен механизъм в тъканите. В идеалния случай в тъканите на тялото се установява здравословен цитокинов баланс (среда). Протеиновите цитокини имат способността да регулират защитните функции на тъканите чрез епитела, кръвта, ендотела и др. Но когато цитокиновият индекс надвиши нормата, в организма се задейства системна възпалителна реакция. Може да причини списък с патологии. Априори се увеличава вероятността от развитие на злокачествени новообразувания, диабет, артрит и други заболявания. Гневът е ключов фактор

  1. Тъга

Скръбта по своята продължителност е най-продължителната широко разпространена емоция.

Става трудно да се диша, нарушава се функцията на белите дробове. Белите дробове и бронхите се стесняват, тъй като всяка отрицателна емоция провокира мускулно свиване в тялото, което води до деформация на органите. Има шанс за развитие на астма.

Хроничната меланхолия, депресията влияят негативно на състоянието на кожата (появата на ранни бръчки), намаляват нивото на кислород в кръвта. Наблюдават се немотивирани колебания на теглото, нарушаване на функциите на стомашно-чревния тракт.

Има вероятност от развитие на зависимост от психотропните лекарства.

Ако е необходимо, не се колебайте. В процеса на плач се отделят ендорфини, които са полезни за избягване на хормоналния баланс. Все още в състояние на тъга и често със съпътстващото чувство на самота, тялото произвежда хормони на стреса (кортизол).

Самотата може да причини психични патологии, депресия, сърдечни заболявания, отслабен имунитет.

Прогонете от себе си негативните емоции. Знаете как да видите доброто, не се концентрирайте върху проблеми и притеснения. Проблемите се решават по един или друг начин, но човек има едно здраве. Възстановяването може да бъде трудно


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments