5 начина да спестим сериозна сума от ежедневните си покупки в магазина

В тези времена става все по-нормално да търсим начини да спестим пари от ежедневните си разходи. Едно от перата, по които харчим пари, са ежедневните покупки. Най-вече на храна и на някои неща за дома. Харчим стотици левове всеки месец за тях.

Ето няколко начина да спестим немалка част от тази сума

Планирайте храненията си

Най-скъпите пазарувания са тези, при които отиваме само за няколко неща, а излизаме от магазина с няколко чанти. Когато отиваш да пазаруваш, без ясен план какво да си купиш, правиш много импулсни и грешни покупки.

Чудиш се дали нещо ти е свършило и за всеки случай го купуваш. Вместо един сос, си купуваш няколко соса, защото не си сигурен какво искаш. По-добре отдели 30 минути преди да тръгнеш за магазина, за да провериш наличностите си. Реши какво ще хапваш в следващите няколко дни, най-добре поне за седмица и си състави списък. Не купувай нищо извън него.

Замразена храна

И то не купена. Има много вечери, в които не ни се готви. Какво е решението? Поръчваме си пица или китайско. Това не само струва много пари, но и често е нездравословно. Сгответе си няколко любими ястия и ги замразете във фризера. Когато няма какво да ядете, не поръчвайте, а просто ги извадете и стоплете във фурната.

Изберете бюджетните марки на веригите

Често отиваш в голям магазин и виждаш популярни спагети за 3 лева и спагети с марката на магазина за 1.50 или 2 лева. Ако погледнеш етикета им, ще разбереш, че те не се различават кой знае колко. Разликата е, че популярната марка инвестира много пари в реклама и луксозни опаковки, за които плащаме в цената.

Не пазарувайте на гладно

Това е най-важният съвет. Гладен ли си в магазина, ще си купиш много неща, които по принцип не би. Повечето от тях ще са нездравословни и не много евтини. Така наречената „комфортна“ храна.

Не изхвърляйте остатъците от храна

Никой не иска да яде едно и също една седмица. Заради това често готвим нещо и после изхвърляме немалка част от него. Добра идея е да правите ястия, останките от които след това могат да се ползват за нещо друго.

Например ще си направя печено пиле и ще хапна колкото ми се яде от него. След това, вместо да го изхвърля, ще използвам останалото бяло месо за пилешка супа или пък ще го комбинирам с някакъв ориз. Има много варианти.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments