5 необичайни, но вкусни, рецепти за домашна майонеза

Обичате ли майонеза? Няма по-вкусна от домашната майонеза, а най-хубавото е, че се приготвя доста лесно. Класическата майонеза обаче е доста калорична. Затова днес ще ви предложим 5 алтернативи, които можете да използвате вместо сос за различни ястия и сандвичи.

5 необичайни, но вкусни, рецепти за домашна майонеза
 © iStock

Най-важното, което трябва да знаете за домашната майонеза, е, че има по-кратък срок на годност – 5-7 дни. Не забравяйте също така веднага след приготвянето ѝ да я прехвърлите в стъклен съд – най-добре буркан. Задължително сложете капак или фолио отгоре, за да не хване коричка.

 

1. Майонеза с мед

Тази версия на майонезата е малко по-сладка. Подходяща за сандвичи в шунка и/ или рукола, тя ще се хареса на онези от вас, които обичат съчетанието сладко-солено.

Необходими продукти: 

  • 2 големи яйца
  • 1 с.л. мед
  • 4 с.л. сок от лимон
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 щипки млян черен пипер
  • 1 ч.л. горчица
  • 2 1/2 ч.ч. зехтин (може да се замени с масло от авокадо)

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете яйцата и лимоновия сок в блендер.
  2. Добавете меда, горчицата, солта и черния пипер, а накрая и 1/2 ч.ч. от мазнината, която сте избрали.
  3. Блендирайте на висока степен на мощност за около половин минута.
  4. След това бавно, без да спирате блендера добавете останалата мазнина. Доливайте внимателно, за да не се пресече.
  5. След като и последната капка е изсипана, имате готова домашна майонеза, идеална за сандвичи и сосове.

 

2. Чеснова майонеза

Чесновата майонеза е с приятен и дискретен аромат. Заради термичната обработка, чесънът почти не дразни на стомаха и не причинява кислини.

Необходими продукти:

  • 2 глави чесън
  • 1 ч.ч. зехтин или олио
  • 1/2 ч.л. дижонска горчица
  • 3 жълтъка
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. вода
  • черен пипер и сол на вкус

чеснова майонеза

Начин на приготвяне:

  1. В малка тенджерка сложете мазнината, която сте избрали, а в нея и двете глави чесън. Оставете мазнината и чесъна така за около 5 минути на средно силен котлон.
  2. След като мазнината се загрее, намалете силата на котлона на най-ниска степен, след което покрийте с капак и оставете за още 15 минути.
  3. След това оставете да се охлади и отстранете чесъна.
  4. Разрежете едната глава и отделете скилидките. Блендирайте ги на паста.
  5. Добавете жълтъците, мазнината, лимоновия сок, водата, горчицата и подправките и разбийте или с блендера, или с пасатор.
  6. Тази майонеза е по-скоро готов чеснов сос, отколкото просто обикновена домашна майонеза.

 

3. Майонеза с авокадо

Има много хора с алергия към яйца. Тази рецепта е за тях. Вкусна, здравословна и с по-малко калории.

Необходими продукти:

  • 2 бр. зряло авокадо
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • щипка черен пипер

майонеза с авокадо

Начин на употреба:

  1. Почистете авокадото и го сложете в подходящ съд за пасиране.
  2. Добавете останалите съставки и пасирайте.
  3. След пълното смесване можете да добавите още подправки по ваш вкус.

 

4. Майонеза с босилек и пармезан

Майонезата с босилек и пармезан е малко по-луксозната версия на класическа майонеза. Колкото по-качествен е пармезанът, толкова по-вкусна ще стане. Рибката аншоа е по желание. Имайте предвид обаче, че трябва да добавите сол, ако пропуснете аншоата.

Необходими продукти:

  • 2 средно големи жълтъка
  • 1 ч.ч. зехтин
  • 1/4 ч.ч. листа пресен босилек
  • 2 с.л. пармезан
  • 1 рибка аншоа
  • 1 с.л. вода
  • 4 с.л. лимонов сок
  • 1 смляна скилидка чесън
  • 1/2 ч.л. дижонска горчица
  • сол на вкус

чеснова майонеза

Начин на приготвяне:

  1. Сложете всички продукти в блендера, с изключение на зехтина
  2. Смелете всичко добре, докато се получи хомогенна гладка смес
  3. Докато блендерът върви на ниска скорост, добавете постепенно зехтина

 

5. Майонеза от кашу

Още една рецепта, подходяща както за вегани, така и за хора, които по някаква причина не искат или не могат да хапват яйца.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. сурово кашу, киснато поне 2-3 часа във вода
  • 6 с.л. вода
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 2 фурми, предварително накиснати във вода
  • сол на вкус

майонеза с кашу

Начин на приготвяне:

  1. Сложете всички съставки в блендер и смелете, докато получите гладка смес, наподобяваща консистенцията на обикновена майонеза.
  2. Подправете на вкус със сол. Ако желаете, можете да добавите чили, горчица или някакъв лют сос
  3. Преместете в стъклен съд и оставете поне за 1-2 часа в хладилник, за да се смесят вкусовете по-добре


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments